Abonnementsartikel

Produktionen af vandingsmaskinerne Donslund fortsætter. Opfinderen har solgt tegningerne til smedemester.

En vandingsmaskine af mærket Donslund holder.

Det er i hvert fald Ernst Nordborgs erfaring. Han tegnede og fabrikerede den første maskine af den slags for 37 år siden, og nogle af de 1.600-1.800 maskiner, der blev fremstillet indtil 2004, kører endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sidste forår kom en ung mand, som manglede nogle stumper til en maskine, som jeg havde solgt til hans bedstefar for 35 år siden. Han var tredje generation, der kørte med den vandingsmaskine. Det fik mig til at tænke på, hvor længe jeg skulle blive ved, siger Ernst Nordborg.

- I de forgangne otte-ni år har jeg også haft mange henvendelser fra folk, der var irriteret over, at de ikke kunne købe en ny Donslund, siger Ernst Nordborg.

Reservedele og lager

Da han sendte sin sidste mand hjem for snart ti år siden, fortsatte han med at fremstille og få fremstillet reservedele. Ernst Nordborg stod selv for salget af stumperne.

- Dengang sendte jeg folkene hjem, fordi jeg ville have en lidt mere rolig hverdag, men her otte år efter kan det stadig godt være lidt hektisk, når det er vandingssæson, og som ene mand kan jeg godt gå hen og få lidt stress, siger Ernst Nordborg, som derfor har solgt firmaet – tegninger, svejseforme, reservedele, kundekartotek og telefonnummer – til FJ Agro/Smedemesteren i Hejnsvig.

Vandingsmaskiner med mere

Virksomheden er ejet af Finn Jørgensen, som foruden sine egne vandingsmaskiner også fremstiller kodrivere og foderbordslåger. Han ser muligheder i Donslund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lige nu er vi seks mand, men vi har været 14. Krisen har sat sine spor, men man skal investere, når der er krise, og Donslund-vanderen vil være et godt supplement til vores egen model. Det er en enkel maskine, og den er 20-25 procent billigere end den, vi selv producerer. Jeg tror, der er et marked for de maskiner, siger Finn Jørgensen.

- Der er ikke så mange tekniske finesser og så meget design på en Donslund. Det er en enkel maskine. Det kan landmænd godt lide. En Donslund kan godt gå i stykker, men landmanden kan som regel se, hvad der er galt, siger Finn Jørgensen.

Fra 600 til 180 maskiner

Ifølge direktøren blev der i alt solgt 180 vandingsmaskiner i Danmark sidste år. I 2008 – før krisen – var tallet 600. Nu håber Finn Jørgensen på en ny vækstsæson for vanderne.

-Vi vil argumentere for begge vores vandingsmaskiner, når vi er ude. Hvis kunden vil have en Donslund, er det sådan en, de skal have. Jeg er ligeglad med, om det er en FJ Vander eller en Donslund, vi sælger. Kunden skal have det rigtige, siger Finn Jørgensen.

Det holder stadig

Da Ernst Nordborg havde flest ansatte, var der 27 personer, der fremstillede vandingsanlæg. Nu er det næsten helt slut, men maskinen lever videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en stor fornøjelse, at Finn vil lave dem igen. Det tyder på, at vi har lavet noget, der duer, siger Ernst Nordborg.