Lyt til artiklen:

Endnu en indtræksmaskine under Fasterholts navn og farve

00:00
Hastighed: ???x
05:03

Fasterholt er kendt for deres røde og blå vandingsmaskiner, som gennem årene har vist sit værd rundt i landet på landbrugsbedrifter som robuste og effektive. Siden 2003 har producenten af selvkørende vandingsmaskiner også produceret indtræksmaskiner fra Bording - flere af modellerne bliver nu under eget navn og i egne farver.

Produktionen er allerede i gang af den kommende GT5. Den første model under eget navn var modellen FMGT12, som er en ombygget version af den tidligere Bording 8-10-12TT. Nu kommer der så en model yderligere - den mindre model FMGT5.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har valgt at optimere på en række parametre i produktionen af indtræksmaskinen. Den driftsikkerhed og kvalitet som både Fasterholt og Bording maskinerne er kendt for er bevaret i den nye model, så vi er helt trygge ved at producere dem i Fasterholts farver, siger salgschef ved Fasterholt Maskinfabrik Steen Alexandersen.

GT5-vandingsmaskinen har fået en kraftigere undervogn end den tidligere 5TT fra Bording, som gør den mere stabil. Derudover får den monteret en samlet enhed med turbine- og gearkasse, til forskel fra at være monteret hver for sig. Det kommer ikke til at gøre en forskel for brugeroplevelsen, forsikrer Steen Alexandersen.

- Den nye model er allerede efterspurgt, netop fordi den rummer alle de samme kvaliteter, som den tidligere. Vi har sat ti styk i produktion, og ni af dem er allerede solgt og så småt på vej ud, lyder det.

FMGT5-maskinen er velegnet til mindre landbrug, gartnerier og planteskoler. Den er udstyret med gaffeltræk, men kan også leveres med prodsøjetræk. Desuden har den computerstyret regulering af indtrækshastigheden.

Lille, let og handy

Landmand Claus Christensen har i mere end 20 år gjort brug af vandingsmaskiner fra Bording på sin bedrift i Vrenderup, 15 km øst for Varde. Han har netop solgt sine to tidligere modeller - en 8TT og en 5TT, for at få to ens af samme årgang. Han går nu og venter på to af de nye FMGT5 indtræksmaskiner, som han skal bruge i den kommende sæson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Landmand Claus Christensen fra Årre får leveret to FMGT5-vandingsmaskiner til den kommende sæson. Foto: Privatfoto: Lilli Snekmose.

- Jeg passer mit landbrug alene, og vanding er simpelthen nødvendigt for at sikre mit dækningsbidrag i tørre år, så det er alfa-omega, at jeg har nogle maskiner, der er driftssikre. Jeg har solgt to gamle indtrækningsmaskiner, fordi de var ved at have en alder, hvor risikoen for driftstop og vedligehold måttes forventes at stige, og egentlig så klarer den mindre model opgaven helt perfekt - den er mere handy - derfor har jeg investeret i to nye af denne type. Min tidligere 5TT har jeg haft den siden 2001, den har været ekstremt driftssikker og fuldkommen uden vedligeholdelse ud over almindelig service, fortæller Claus Christensen, som glæder sig til at få sine to nye Fasterholt-maskiner leveret.

Han har i alt 100 ha jord, hvor 30 ha er med industrikartofler, resten er vårbyg med et par enkelte hektar maltbyg.

JB3-jorde og kartofler

For Claus Christensen er vandingsbehovet forskelligt, hvorfor han både har selvkørende såvel som indtræksmaskiner. Han har en selvkørende Fasterholt-vandingsmaskine fra 2016, som han fortsat vil supplere de to nye maskiner med.

- De fleste af mine marker egner sig rigtig godt til indtrækningsmaskiner. De er ensartede, og der en markvej, hvorpå selve maskinen kan holde parkeret under vandingen. Det betyder, at det kun er selve kanonvognen, der skal trækkes ud i afgrøderne. Det begrænser køreskaderne i afgrøden mest mulig - og så kan jeg ofte vande to træk fra samme station, fordi der er drejeskammel på maskinerner, siger han.

Den selvkørende vandingsmaskine er en Fasterholt-vandingsmaskine fra 2016, som han fortsat vil supplere de to nye maskiner med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Min selvkørende Fasterholt 4300 bruger jeg på de arealer, hvor jeg med fordel kan bruge af slangen til fødeledning og hvor det er nødvendigt at kunne svinge og dreje i udtrækkene, siger han.

Solgt før de er ude af fabrikken

Ifølge Claus Christensen har de nye farver og navneændringen ingen betydning:

- Fasterholt har i flere år stået for serviceringen af mine bording-maskiner, deres servicefolk og montører klarer altid opgaverne til UG, kryds og slange. Jeg har ingen bekymring til, at maskinerne nu hedder Fasterholt frem for Bording. Jeg har fuld tillid til, at det er nogle rigtig gode maskiner, understreger landmanden.

Salgschef ved Fasterholt Maskinfabrik A/S Steen Alexandersen kan kun give Claus Christensen ret. Brugeroplevelsen forbliver den samme, forsikrer han.

- Maskinerne bliver for fremtiden produceret og optimeret ud fra Fasterholts processer, det er blot navn og farve, der vil ændre sig. Vi er meget trygge ved, at oplevelsen i marken vil være den samme som ved de tidligere Bording-maskiner. Det må vi også erkende, at kunderne allerede har tillid til, når produktionen af de ti maskiner allerede er afsat, før de er kørt ud af fabrikken, siger han.