Sprøjteeksperten Hardi, der i næste uge er Agromek-aktuel med to trestjernede nyheder, som begge gør sprøjtningen hurtigere og mere effektiv, har netop opnået en SIMA 2013 Award i Paris for den ene af nyhederne, nemlig det nye og meget hurtigt-reagerende væskesystem med navnet DynamicFluid4.

Det nye system fra Hardi er først og fremmest meget hurtigt reagerende, og når marksprøjten begynder at sprøjte, er der fuld tryk på fra begyndelsen. Dermed er det slut med at skulle vente mange meters kørsel ved start fra forager, indtil sprøjten har indstillet sig på den rette væskemængde. Med det nye system er det også muligt både at køre med højere hastigheder og samtidig få større præcision og kapacitet i sprøjtningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Noget af det væsentligste er systemets meget lave reaktionstid. Det får input fra fire sensorer, der forsyner sprøjtecomputeren med data. Sensorerne sikrer optimal regulering og er back-up for hinanden, så sprøjtearbejdet kan forsætte, selv om et eller flere sensorsignaler falder ud.

- Når man sprøjter i kiler og gerne vil minimere overlap, stiller det store krav til væskesystemet, og det er her, systemets AutoSectionControl kommer i spil. I løbet af få sekunder kan det omstille sig fra måske 150 liter på bommen til måske 50 liter, forklarer Peter Henrik Dahl, Hardi International.

Væskesystemet kan åbne eller lukke op til 13 sektioner uden at det påvirker de øvrige, og systemet beregner den optimale dosering 20 gange pr. sekund. Kørehastighed, pumpeomdrejninger og antal sektioner anvendes om parametre og medfører, at udbringningsmængden står klar i det øjeblik sprøjten begynder arbejdet.