Sprøjteeksperten Hardi er Agromek-aktuel med to trestjernede nyheder, som begge gør sprøjtningen hurtigere og mere effektiv. Den ene nyhed handler om en serie nyudviklede bomme, som kan styres fuldautomatisk, mens den anden er et nyt og meget hurtigt-reagerende væskesystem.

Den nye serie "Terraforce" sprøjtebomme fra Hardi er tiltænkt hårdt brug i ekstensive landbrug med høje kørehastigheder og har en arbejdsbredde fra 36 til 42 meter. Bommenes ophæng - kaldet centerpart - er et ophæng, hvor de mekaniske dele er udskiftet med el-hydrauliske komponenter, så bommens ydelse kan ændres inde fra førerhuset. Alt efter terrænets beskaffenhed kan føreren ændre bommen, så den følger sprøjtens bevægelser fra 10 procent til at følge bevægelserne 80 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bommen kan udstyres med Autoterrain systemet, der udelukkende er styret af højdesensorer, der er monteret på bommen. Systemet registrerer og reagerer på svingninger og bevægelser i bommen, som indstiller sig selv, så de uhensigtsmæssige frem- og tilbage-svingninger minimeres.

Hurtige reaktioner

Når marksprøjten begynder at sprøjte, er der fuldt tryk på fra begyndelsen med Hardis nye væskesystem, DynamicFluid4. Dermed er det slut med at skulle vente mange meters kørsel ved start fra forager, indtil sprøjten har indstillet sig på den rette væskemængde. Med det nye system er det også muligt både at køre med højere hastigheder og samtidig få større præcision og kapacitet i sprøjtningen.

Noget af det væsentligste er systemets meget lave reaktionstid. Det får input fra fire sensorer, der forsyner sprøjtecomputeren med data. Sensorerne sikrer optimal regulering og er back-up for hinanden, så sprøjtearbejdet kan forsætte, selv om et eller flere sensorsignaler falder ud.

Væskesystemet beregner optimal dosering 20 gange pr. sekund. Kørehastighed, pumpeomdrejninger og antal sektioner anvendes om parametre og medfører, at udbringningsmængden står klar i det øjeblik sprøjten begynder arbejdet.