- Sidste års katastrofale høst har betydet, at halmlagrene er brugt op. For at sikre forsyningerne til næste sæson skal man sørge for, at der er et bufferlager på 20 til 25 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det siger formanden for Danske Halmleverandører, Hans Stougaard.

- Det er vigtigt, at landmanden sørger for at indregne omkostningerne til lager, når han skal afgive tilbud, tilføjer han.

Selv om der er stor efterspørgsel på halm, er der dog ifølge Hans Stougaard ikke mangel på halm.

- To millioner ton ligger derude på markerne, men man skal forvente, at flere vil presse mere i år for at øge lagrene, siger han.

Som noget nyt i år har den svenske energikoncern Vattenfall, der driver flere danske kraftvarmeværker, strammet op i leveringsbetingelserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vattenfall kræver nu en bankgaranti ved større leveringsmængder, men det er for at sikre sig forsyningen, og det er der intet odiøst i, forklarer Hans Stougaard.

Han er ked af, at halmen ikke blev tilgodeset i forårets energiaftale, og det betyder, at billigt, importeret flis i stedet for dansk halm brænder lystigt i de danske kraftvarmeværker.

- Vindkraft og biogas blev tilgodeset, men de har nok glemt det, for jeg kan ikke forestille mig, at parterne bag forliget med ond vilje har droppet halmen, siger Hans Stougaard.

Sikret mod store prisstigninger

Ifølge Hans Stougaard fra Danske Halmleverandører havde foreningen forventet et forslag, som kunne sikre omstillingen til biomasse på Fyn samtidigt med, at gartnerierne blev sikret mod store prisstigninger på varmen.

Fynsværket, som energigiganten Vattenfall ejer, siger i en pressemeddelelse, at det gerne vil gerne medvirke til en grøn omstilling, men da procesvarmen til gartnerierne ikke er omfattet af den fri prisdannelse, kan selskabet ikke få økonomien til at hænge sammen ved en omstilling til biomasse som brændsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder ifølge Hans Stougaard, at der vil ligge store mængder af halm på de fynske marker, mens Fynsværket vil fyre med importeret kul.

- Det viser, at regeringens snak om omstilling til grøn energi og at begrænse CO2-udslippet kun er skåltaler, fastslår han og fortsætter:

- Halmen bliver ikke tilgodeset på nogen måde i energiaftalen. Der er en klar tilkendegivelse af, hvad man vil med biogas og med vind, men det er noget mere kryptisk med halmen. Det er meget skuffende, når vi står med to millioner ton halm, som vi ikke kan afsætte, siger Hans Stougaard, formand for Danske Halmleverandører.