Lyt til artiklen:

Daltec opdaterer tørfodringsanlæg med succes

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Der kører mange ældre Daltec fodringsanlæg rundt om i danske og udenlandske grisestalde. Mange af dem kan med relativt enkle midler opgraderes til topmoderne anlæg med computerstyring, PC-styresystem og endda en fjernstyring via en smartphone og Daltecs DSM Mobile app, det skriver Daltec i en pressemeddelelse.

Daltec har for eksempel sidste år i samarbejde med deres danske samarbejdspartner Askteq opdateret anlæg tilbage fra 2004 til en 2024-version. Foruden de nye muligheder har disse anlæg fået reduceret den daglige driftstid med omkring 50 procent Og alt det til en brøkdel af, hvad et tilsvarende nyt ville have kostet. Dertil kommer, at installationstiden og forstyrrelser i driften har været meget kortere end ved at opsætte et nyt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af gevinsterne ved at opgradere og eventuelt sektionere et portionsfodringsanlæg er appen. Den er en ny, mobil styrepult, som gør det muligt at se, hvad der sker netop nu, redigere fodringen og reagere, hvis der skulle opstå forstyrrelser eller alarmer.

Sektioneringen opdeler anlægget i mindre dele og reducerer anlæggets samlede driftstid. Det sparer både strøm og slitage. Foruden den økonomiske gevinst er den CO2- og miljømæssige gevinst også rigtig stor. Både direkte i form af mindre elforbrug, men også i form af længere levetid for sliddelene, og dermed et mindre ressourceforbrug til unødvendig ny-produktion.

For Christian Dall og Michael Dall, der driver Daltec, er ideen om genbrug af de ældre anlæg vigtig. For en brøkdel af såvel de økonomiske som de miljømæssige omkostninger kan ældre anlæg bringes på fuld omgangshøjde med helt nye og topmoderne anlæg. Hvor der før var stor fokus på effektivisering gennem mekanisering, er tiden i dag skiftet til at fokusere på optimering og CO2-reduktion.

rich-media-2
Daltec tilbyder med opgraderingen også styring af op til tre foderkredse. Foto: Daltec.