- Odds'ene var ikke høje, da det danske landshold stillede op ved fodbold-EM. Det havde været helt anderledes, hvis det var dansk landbrug, der havde stillet op. For dansk landbrug er verdensmestre i flere discipliner. Det er vi for eksempel i eksport af svinekød, eksport af græsfrø, i eksport af minkskind og når det drejer sig om eksport af økologisk kød og mælk.

Disse styrkepositioner remsede Landbrug & Fødevarers nye direktør, Søren Gade, op, da han i dag holdt åbningstalen ved Landsskuet i Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og vi kan producere mere, hvis vi får lov, fortsatte Søren Gade. Vi kan producere mere og samtidig udlede mindre, hvis man vil regulere vores erhverv på udledningen i stedet for på antal dyr. Det vil nemlig sætte ekstra gang i udviklingen af miljøtiltag, der kan reducere udledningen.

- Politikerne har valgt en generel regulering af erhvervet. Det er en uhensigtsmæssig måde, for det giver en meget lille gevinst. Men det gør man, fordi generelle reguleringer er gratis, mens målrettet regulering er dyrere, men giver bedre resultater, sagde Søren Gade. Han henviste til erfaringerne fra hans tid i dansk politik.

- I den aktuelle økonomiske krise er dansk landbrug ikke en del af problemet - vi er en del af løsningen. Men vi kan ikke matche konkurrencen fra andre lande, når vi skal bære højere omkostninger end dem, fastslog Søren Gade og sluttede sin åbningstale med sloganet fra Landbrugets imagekampagne: Fremtiden er ikke så sort, som den har været.