Det er bestemt ikke hver dag, man ser en bælteundervogn på en staldgødningsspreder, men Rokkedahl Landbrug i det nordjyske har netop fået leveret en specialløsning med to 800 millimeter brede bælter på en helt ny Bergmann TSW6240S staldgødningsspreder på 19 kubikmeter, og 25 kubikmeter med 40 centimeter sideoverbygning.

- Da vi har sprøjtespor på 42 meter, vil vi kører imellem plejesporene for at sprede staldgødning ud fra kyllinger oven på vintersæden, fortæller Peter Holst, driftsleder hos Rokkedahl Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rokkedahl er Danmarks største kyllingeproducent og producerer årligt otte millioner kyllinger, hvilket svarer til 10 procent af den samlede kyllingeproduktion i Danmark.

- Kyllingerne laver årligt op til 5.000 ton staldgødning, som skal spredes ud. Vi kører også ud med sprederen, og jeg vil tro, at vi når op på cirka 7.000 ton staldgødning, som kommer på bundkæderne i sprederen årligt, fortæller Peter Holst. Dertil skal der lægges kalkkørsel, som den nye Bergmann spreder også tager sig af.

Lokal specialopbygning

De to bælter leveres fra Canadiske Soucy Track, som importeres af Buchtrup Agro ApS. Bælterne er blevet monteret på den nye Bergmann spreder af Midtfjords Agro i Løgstør, som ligger tæt på Rokkedahl Landbrug.

- Det var lidt af et projekt at bygge bælterne på, da staldgødningssprederen har en tandemaksel med hydraulisk undervogn, fortæller sælger hos Midtfjord Agro Casper Larsen, , der har været med til at tegne og bygge opbygningen til monteringen af bælterne.

Han fortæller, at udfordringen ved opbygningen ligger i, at bælterne skal kunne give sig uafhængigt af hinanden både op og ned samt sidevejs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt, at når sprederen kører skrå over en kant, at bælterne så kan køre forskudt i forhold til hinanden, påpeger Casper Larsen. Han fremhæver, at det samme gør sig gældende, når begge bælter kører på skråt terræn: Her er det vigtigt, at der er en fælles centeraksel, som bælterne kan dreje omkring.

- Vi har et tegneprogram, hvor vi kan simulere konstruktionen, og efter vi havde tegnet opbygningen sendte vi filerne til LSM Løgstør, som har laserskåret den kraftige konstruktion ud for os, som består af 40 og 50 millimeter tykt højstyrkestål, forklarer Casper Larsen.

Det hele er svejset sammen og monteret hos Midtfjords Agro.

Den bagerste aksel på sprederen, som er drejbar, er fikseret fast, og hydraulikslangerne til stemplerne er blot blindet af. Sprederen blev leveret med centralsmøringen, så de mange smørepunkter fra den drejbare bagaksel er udnyttet til smøring af bøsninger til bælterne.

Løse bånd

De 800 millimeter brede bånd sidder løst på bærerullerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dette betyder, at båndet er let at få til at løbe med rundt, og det kræver ikke ekstra energi for at trække båndene, bemærker Michael Buchtrup, indehaver af den danske importør af Soucy Track, Buchtrup Agro.

Han fremhæver, at denne løsning ikke blot betyder en lettere trækkraft, men også at båndene er lettere at holde rene.

- At bælterne ikke er spændt med hydraulik, betyder også, at levetiden på lejer og aksler samt båndene er væsentligt længere sammenlignet med bånd, som er spændt op med et givet hydraulisk tryk.

Der er ekstra lave knopper på den bæltetype Rokkedahl Landbrug har valgt, og det giver en mere skånsom kørsel i marken.

De to bånd har samme bæreflade som 10 hjul i størrelsen 710/65-30.5.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidlig kørsel

Sprederen bliver trukket af en John Deere 8360RT med bælteundervogn, så det lave marktryk opretholdes så godt som muligt.

Størstedelen af de 750 hektar jord, som Rokkedahl Landbrug driver, er meget lavt liggende ud mod Limfjorden, og jordtypen er meget blandet lige fra ren sand til blåligt ler.

- Vi vil meget gerne tidligt af sted om foråret med staldgødning fra kyllingerne og sprede det ud oven på vintersæden, og vi har allerede haft rigtig gode resultater med sprederen, fortæller Peter Holst, som henviser til de hvedemarker, der allerede har haft besøg af den nye Bergmann spreder, hvor det faktisk er svært at se, hvor sprederen har kørt, selvom det er imellem sprøjtesporene.

- Selv oven på pløjejord har vi intet problem med at holde sprederen oppe, så vi er rigtig godt tilfredse med investeringen, lyder det fra Peter Holst.

Også på Samson spreder

Klik på linket her og se billeder af en specialløsning med en Samson Flex 16 spreder monteret med bælter.