Abonnementsartikel

Med præsentation af ny CR rotor-mejetærskerserie fra New Holland, yder topmodellen 653 hestekræfter og indtager dermed pladsen som den stærkeste mejetærsker på markedet.

Maskinbladet, Tyskland

New Holland præsenterer til høsten 2015 en ny CR-serie med flere opdateringer. Først og fremmest får den nye rotor-mejetærskerserie en ny storbror, idet topmodellen CR10.90 med 653 hestekræfter indtager pladsen, som den stærkeste serieproducerede mejetærsker på markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye CR-serie rummer en række fornyelser flere steder på maskinen. Blandt andet er kabinen opdateret til både at blive større og mere støjsvag, et nyt betjeningsarmlæn og kørehåndtag har ligeledes fundet vej til kabinen, også har mejetærskeren fået et nyt fødesystem til de to langsgående rotorer, som ifølge New Holland er med til at hæve en kapacitetsforøgelse på op til 15 procent i forhold til den tidligere CR-serie.

Desuden præsenterer New Holland en helt ny bælteundervogn på topmodellen.

Føder rotor nedefra

Den nye CR-serie har fået opdateret flere områder under de gule sideplader, og én af de mest interessante områder er den cylindre, som føder de to langsgående rotorer i maskinen.

I stedet for at sende materialet direkte ind foran rotorerne, så vil den nye Dynamic Feed Roll, som New Holland kalder den tværgående cylindre, sørge for, at materialet speedes op i fart, og afleveres under rotorerne.

- Det betyder, at materialet allerede er igang med den langsgående bevægelse allerede inden den møder rotorerne, fortæller Geert Nerinckx, produktchef for CR-mejetærsker. Han påpeger desuden at rotorerne dermed kan sænkes i hastighed for at opnå samme kapacitet, som den tidligere CR-serie, hvilket sikre en bedre halmkvalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desuden er der kommet takket slagler på cylinderen, som også tager et større hensyn til halmkvaliteten.

Den nye føde-cylindre har desuden en mekanisk stenbeskyttelse og når en sten kommer fra indføringen til cylinderen, vil den blot give efter og stenen falder ned i stenfælden under sluget på mejetærskeren.

Den nye måde at aflevere materialet på giver en kapacitetsforøgelse på op til 15 procent på de brede CR-maskiner med 22" rotorer, som svare til en bredde på en seksrysteres mejetærsker. Her dækker den nye CR-serie fire modeller fra 490 hestekræfter i CR 8.90 til 653 hestekræfter i CR 10.90.

De to mindste modeller i den ny CR-serie er på 449 hestekræfter i CR 7.90 og 490 hestekræfter i CR 8.80. Her bliver kapacitetsforøgelsen op til 10 procent, da maskinerne her kører med mindre 17" rotor, og bredden på maskinerne svare til en fem rysteres mejetærsker.

Effekten leveres af FPT i Cursor motor, og topmodellen er udstyret med den nye Cursor 16 med Tier 4 Final, hvilket betyder at motoren er udstyret med HI-eSCR, hvilket betyder ren SCR-teknologi med AdBlue tilsætning uden nogen form for EGR-tekonologi, hvor udstødningsgassen recirkuleres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flytter mere korn

Under udviklingen af den nye CR-serie har ingeniørerne på fabrikken i Zedelgem, Belgien haft hele maskinen igennem et flow-program på computeren, hvor både kapacitet, flow, stresspåvirkning, og en række andre parameter kan fastlægges.

- Ved at kigge nærmere på kapaciteten nåede vi pludselig et maks. med den nye føde-cylinder, forklarer Geert Nerinckx og fortsætter:

- Det skyldes dog, at kornelevatoren satte begrænsningen i systemet, og derfor er den nu også blevet væsentligt opdateret til maksimalt 150 ton i timen på samtlige modeller, på nær CR 10.90, som har en maksimalt kapacitet på 200 ton i timen.

Selve korntankene er også blevet større, og på den mindste model er standard tanken 9.500 liter, mens det er muligt at komme op på 11.500 liter, mens dette er standard på de øvrige modeller. Dog leveres CR 9.80 samt CR 9.90 med 12.500 liters korntank. Igen skiller topmodellen CR 10.90 sig ud med 14.500 liters korntank og en aflæssekapacitet på 142 liter i sekundet. De øvrige modeller ligger på 126 liter i minuttet.

På topmodellen er der også kommet en ny tømmesnegl. Med en længde på 10 meter er der kommet en hydraulisk folde-led på, så den kan foldes ind bag maskinen ved transport på landevejen. Med en hydraulisk justerbar ende på tømmesneglen, kan den læsse vogne i 12 meter faste kørespor, og med 41 fod skærebord, eller det samme som 12,5 meter, så vil maskinen passe godt ind i CTF-systemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med den justerbare ende på tømmesneglen, kan man desuden fylde større vogne bedre, da der med kameraovervågning og justering af tømmesneglens ende sker direkte fra kørehåndtag, er let at få overblik over aflæsningen, påpeger Geert Nerinckx.

Når chauffør stopper tømmesneglen, så vipper enden automatisk op, så eventuelt korn spild undgås.

Ny bælteundervogn

Topmodellen i den nye CR-serie leveres på nuværende tidspunkt som standard med bælter på den forreste aksel.

- Dette skyldes primært det maksimalt tilladt vægt på forakslen vil overskrides ved vejkørsel, hvis der ikke sad bælter på maskinen, fortæller Geert Nerinckx, som henviser til, at det primært er skyldes det franske og tyske marked, hvor der er stor fokus på området.

Han fortæller også, at den næststørste model i serien, CR 9.90, leveres med en ekstra aksel under sluget, for at denne mejetærsker bliver lovlig på landevejen i Tyskland og Frankrig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bælteundervognen på CR 10.90 er helt ny, og i modsætningen til før, så er der hydraulisk affjedring i undervognen.

To ud af de i alt fire små gummiruller i midten af bæltet er forbundet til to hydraulikcylinder som klare affjedringen.

De to store hjul i hver ende benyttes ikke på vejen, men kun på marken:

- Bæltet er konstrueret, så enderne er drejet op, hvilket giver en væsentligt lettere drejning på landevejen, og i marken vil bæltet bedre tilpasse sig underlaget, og alle seks hjul vil være i kontakt med bæltet til jorden, hvilket giver en god bæreevne, konkludere Geert Nerinckx.

Bælterne leveres i to forskellige størrelser på 610 eller 725 millimeter, som her en trædeflade på henholdsvis 1,49 og 1,77 kvadratmeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bælterne er bygget og godkendt til kørsel med 40 kilometer i timen i de lande, som tillader det.

Ny og større kabine

Hele den nye CR-serie er udstyret med den nye Harvest Suite Ultra Cab med 6,3 kvardartmeter glasareal, som er hele syv procent større end den tidligere mejetærsker-kabines glasareal.

Det nye CommandGrip kørehåndtag er også kendt fra New Hollands traktorer og FR-finsnittere og herfra styres hele 16 funktioner. Desuden er hele armlænet blevet omdesignet, og den nye 10" IntelliView IV touch-terminal, som også er kendt fra traktorer og finsnittere, kan flyttes i hele armlænets længde. Desuden kan der som standard lægges op til tre kamera visninger ind i terminalen.

New Holland har desuden gjort det muligt at tilføje en ekstra IntelliView IV terminal i kabinen til styring af blandt andet autostyring.

Lydniveauet i kabinen er ifølge New Holland gået fra 75 dB til 73 dB i den nye kabine, og der er blevet plads til en køleboks, som er aftagelig og kan tages med ud af kabinen. Den er placeret under passagersædet.