Palle Bjerggard Hansen er staldskribent i magasinet Bovilogisk. I juni-nummeret skriver han:

Så er første slæt græs taget, og det blev en god start på grovfodersæsonen. Slættet blev taget den 20. maj og fylder godt og er formentlig af en god kvalitet. Det har de foreløbige analyser, der er taget her på egnen, i hvert fald vist. Som noget nyt har vi i år tildelt forsuret gylle til første slæt. Jeg er meget modstander af at få en nedfælder i græsmarken, men gylle skal den have, fordi vi har overskud af gylle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Majsen står også godt og nyder den varme, der nu endeligt er kommet. Normalt pløjer vi umiddelbart før såning, for det er den sikre metode, der hindrer et udtørret såbed. Men i år faldt vi for fristelsen til at pløje sidst i marts/først i april, da jorden var tjenlig, gyllen var nedfældet og alt tegnede til en tidlig majssåning.

Det blev det ikke, da april blev kold og til dels våd, men såbedet udtørrede i hvert fald ikke. Vi fik lavet et perfekt arbejde, idet jorden, der havde ligget pløjet i næsten en måned, var som efterårspløjet at arbejde i.

Vi har i år sået et lille areal med en meget tidlig sort, idet beholdningen vurderet i efteråret kun lige ville række til ny høst. Så ville vi have noget nyt majs klar meget tidligt. Men nu ved vi, at det nok ikke havde været nødvendigt, for efter, at den første majssilo er tom, kan vi se at det rækker længere end forventet. 2011 var i sandhed et fantastisk majs-år.

Dyrskuetræning

Sommertid er også dyrskuetid, og da vores medhjælper Anders spurgte, om vi ville lægge gård og køer til Breeding Fyn’s klippe- og klargøringsdag, så fandt vi tid til det. Interessen blandt de unge mennesker var stor, cirka 25 deltagere, hvor de både fik undervisning i at klippe, klargøre og mønstre en ko, så den præsenterer sig på bedste vis på dyrskuet.

Alle gik til opgaven med krum hals. Kun enkelte køer forlod ringen uden trækker, og der blev klippet både halve og hele køer. Det er en fornøjelse at se interessen og begejstringen for kvæg på dette plan, for til daglig tænker vi jo mere på flokken end lige på den enkelte ko. Vi tager også turen til dyrskuet i Odense i år, hvor Michelle og Anders får lov til at vise, hvad de har lært.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om livet på Gl. Krogaard i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. juni.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.