Abonnementsartikel

Når sojabønner kan tilberedes, så de både ligner kød og smager som kød, er den animalske produktion måske overflødig

Ved at gå direkte fra bønne til bord sparer man det fordyrende mellemled, som animalsk fremstillede proteiner indebærer. En af de nye virksomheder i Agro Food Park er soy4you, der har specialiseret sig i at fremstille kød fra sojabønner, der både smager som kød og ligner kød.

Det kunne de besøgende ved åbningen af Agro Food Park den 24.januar selv konstatere, da soy4you uddelte smagsprøver på oksekød og kylling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indehaveren af soy4you er Poul Agger, der har en baggrund som mejeriingeniør, og han mener, at vores klode ikke har landbrugsarealer nok til at brødføde verdens hastigt voksende befolkning, hvis proteinerne hovedsageligt skal komme fra animalsk produktion.

- Soja kan i modsætning til animalske proteiner dække proteinbehovet - også når vi bliver ni milliarder mennesker i 2050.

- Dertil kommer, at proteiner udvundet af soja kræver mindre vand og udleder mindre CO2 end samme mængdeprotein, der stammer fra en animalsk produktion, siger Poul Agger.

I samarbejde med Aarhus Universitet har Poul Aggers virksomhed gennemført forsøg med dyrkning af sojabønner i Sønderjylland, hvor udbyttet har nået 80 procent af det europæiske gennemsnit for proteinindhold i sojabønner.

- Al udvikling tager tid, men jeg er overbevist om, at dyrkning af sojabønner vil vinde frem i Danmark, siger han med henvisning til den udbredelse af majsdyrkning, som vi har set herhjemme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Soy4you har fire medarbejdere, som primært beskæftiger sig med udvikling og markedsføring af sojaprodukterne. Opgaver som produktion og logistik overlades til andre virksomheder.

- Her arbejder vi med viden, og det gør andre i Agro Food Park også. Det giver mulighed for udveksling og udvikling af ideer, og det er den væsentligste årsag til, at vi har valgt at flytte ind i Agro Food Park, siger Poul Agger.