Lyt til artiklen:

Nyt notat anbefaler øget statsstøtte til produktion af alternativt protein

00:00
Hastighed: ???x
03:06

EU-tænketanken EIT Food har lanceret et notat med en række anbefalinger, som skal bidrage til en diversificering af produktion og forbrug af protein i EU.

Acceleration af Proteindiversificering i Europa er udviklet af EIT Food Protein Diversification Think Tank i samarbejde med med eksperter og interessenter i hele fødevaresektoren. Blandt de centrale bidragsydere er eksperter fra Århus Universitet, Lunds Universitet, VTT og Helsingfors Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Notatet kommer med en række anbefalinger til politik, som kræves for at gøre proteindiversificering til en hjørnesten i fremtidige fødevarestrategier. Det kræves for at sikre mad nok til en stigende befolkning, mens man samtidig reducerer fødevareproduktionens negative påvirkning på omverdenen og folkesundheden, skriver EIT Food.

For proteinproduktion og forbrug er centralt i mange af de største udfordringer for den europæiske fødevaresektor lige fra forbrug af fødevarer over folkesundhed til landbrugets emissioner og fødevaresikkerhed.

Notatet kommer også på et tidspunkt med øget debat om folkesundhed, nye proteinkilder og forbruget af kødprodukter. En af nøglerne til at åbne for flere proteintyper er netop politisk arbejde, og derfor sigter anbefalingerne mod at styre Europa væk fra stor afhængighed af ressourcekrævende animalske proteiner og hen imod en blanding, hvor bæredygtige proteinkilder såsom plantebaserede, dyrkede, fermenterede, alge- og insektbaserede alternativer udgør en stærk del af den europæiske kost.

Anbefalingerne

  • Systemtænkning: For proteindiversificering afhænger succes af mange forskellige faktorer, og skal ses som en del af et komplekst og dynamisk fødevaresystem. Systemløsninger kræver samarbejde gennem hele forsyningskæden for fødevarer, for at sikre bred opbakning og tværfagligt forskningssamarbejde.
  • Fremtidige politiske beslutninger på EU-niveau, såsom EU's proteinstrategi, skal baseres på udvikling af alternative proteinkilder.
  • Lovgivning: For at blive førende på området er EU nødt til at evaluere sin lovgivningsramme for at se, om den enten hindrer eller fremmer innovation. Kun på denne måde kan man få alle de økonomiske, miljømæssige og sociale fordele ved proteindiversificering.
  • Landbrug: Landbrug er afgørende vigtigt for at producere nøgleingredienser til alternative proteiner. Udover at inddrage landbruget i dialog og planlægning, skal landbruget også have en stærk støtte på statsligt niveau til forskning, udvikling og investeringer, der mindsker risikoen ved at ændre produktionen.
  • Forskning, udvikling og innovation: Arbejdet for proteindiversificering skal have tilstrækkelig offentlig støtte, så offentlige midler driver forskning og innovation om samfundstemaer som bæredygtighed på lang sigt. Dette kan reducere risikoen for private investorer.
  • Man skal også overveje tilgængelighed, pris og kulturelle præferencer, når nye alternativer introduceres til det bredere fødevaresystem. Nye proteinalternativer kræver brede politiske beslutninger og indsats for at formidle information samt sikre, at priserne er konkurrencedygtige.
  • Fødevareindustrien kræver mere arbejdskraft, og for altid at tiltrække og fastholde nye talenter er der behov for uddannelse, kapacitetsopbygning og træningsprogrammer, der dækker fødevaresystemet bredt.

EIT Foods vil fortsætte med at engagere sig i løbende diskussion for at identificere huller, barrierer og muligheder og vil fortsætte som medproducent af køreplaner og politiske anbefalinger inden for proteindiversificering

- At omfavne proteindiversificering giver innovation mulighed for at vokse, har potentiale til at skabe store økonomiske muligheder og placerer EU/EØS-stater i spidsen for en sektor i hastig forandring. At bygge en omfattende strategi for proteindiversificering er ikke bare en mulighed, det er absolut nødvendigt, siger Marja-Liisa Meurice, der er direktør for EIT Food North and East.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun suppleres af Jette Feveile Young, professor ved Institut for Fødevarevidenskab ved Aarhus Universitet:

- Åben adgang til offentlig forskning, udvikling og innovation kan hjælpe os med at løse forskningsudfordringer for alternative proteiner, før de når markedet. Sådan kan vi gøre bæredygtige løsninger mere effektive, attraktive og overkommelige. Statsstøtte er helt nødvendig, fordi den sikrer, at ny knowhow bliver delt i hele branchen, hvilket forhindrer dobbeltarbejde og hjælper hele sektoren med at vokse, siger Jette Feveile Young, professor ved Institut for Fødevarevidenskab ved Aarhus Universitet.