Producenter af fødevarer får i fremtiden nemmere ved at spore kilderne til skadelige bakterier og virus.

EU-projektet Biotracer, der er ledet af DTU Fødevareinstituttet, har skabt et stykke software, der ved hjælp af avancerede matematiske modeller kan spore bakterier og virus tilbage til smittekilden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne bruger bakteriernes DNA fra fødevareprøver og sammenligner med prøver fra de patienter, som er blevet smittet, for at finde ud af, om de matcher. Desuden dækker dataene hele fødekæden fra den primære produktion på en gård, over transport, opbevaring, distribution og forbrug.

- Meget af det arbejde, vi har publiceret, ligner det, man kender fra retsmedicin. Man finder DNA på gerningsstedet, men kan ikke finde gerningsvåbnet. Der mangler simpelthen den rygende pistol, fortæller Jeffrey Hoorfar, der er forskningsleder hos DTU Fødevareinstituttet, i en pressemeddelelse.

Bruger værktøjer på slagterier

For at efterprøve de matematiske værktøjer undersøgte forskerne svine- og kyllingeslagterier i flere EU-lande for at finde ud, hvordan kød bliver forurenet med salmonella.

- I Danmark er det primært slagtedyr, der en gang imellem slæber salmonella med ind på slagterierne, mens det i de andre lande ofte er mangel på hygiejne på slagterierne, som er årsagen til salmonellaforurenet kød, fortæller Jeffrey Hoorfar.

Det er muligt at indregne alle mulige observationer fra tidligere udbrud for at mindske usikkerhederne og løbende gøre de matematiske værktøjer endnu bedre til at spore smittekilden. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved at udnytte vores viden fra tidligere udbrud kan de matematiske værktøjer være med til at støtte op om DNA-materialet, og som noget nyt samtidig sætte tal på, hvor sandsynligt der er, at et bestemt stykke kyllingekød eller en svinekotelet er årsagen til udbruddet, siger Jeffrey Hoorfar.