Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen ønsker, at forskerne skal ytre sig, så deres viden kommer samfundet til gavn. Men gælder det generelt, eller er forskere fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) under Aarhus Universitet undtaget?

Det spørgsmål har Bæredygtigt Landbrug stillet videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen på baggrund af ministerens aktuelle kommentarer til forskeres pligt til at deltage i aktuelle debatter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Spørgsmålet er relevant, fordi Bæredygtigt Landbrug havde inviteret til konference om kvælstofs rolle i vandmiljøet på Christiansborg den 26. maj i år, hvor førende forskere fra DMU sammen med førende forskere fra universiteter i USA, Canada og Sverige skulle drøfte dette højaktuelle emne, siger Poul Vejby-Sørensen, som er konsulent i Bæredygtigt Landbrug.

- Efter langt over en måneds forhandlinger, hvor DMU oven i købet fik lov at øve indflydelse på såvel den tidsmæssige placering som programmets faglige indhold, meldte de fra kort tid før afholdelsen. De internationale topforskere, der havde tilbudt at komme helt til Danmark for at bidrage til konferencen, undrer sig over, at den danske sagkundskab ikke ønskede at stille op.

- Nu er spørgsmålet, om vi kan få et principielt tilsagn om, at danske forskere inden for det marine miljø kan/vil deltage i en konference om emnet på et senere tidspunkt. For det ville være yderst pinligt at måtte aflyse for anden gang, fordi danske forskere melder fra, siger Poul Vejby-Sørensen.