Abonnementsartikel

Rigtigheden af Stiig Markagers udsagn i medierne blev ved Retten i Hillerød overskygget af en principiel diskussion af forskeres rammer for at ytre sig i det offentlige rum.

I Novana-rapporten Vandløb 2017, udgivet i 2019, står der, at udledningen af kvælstof til vandmiljøet er faldet markant fra 1990 og frem til og med 2017. Og de diffuse kilder, hvilket traditionelt betyder udledningen fra dyrkningsfladen, altså landbruget, stod ifølge rapporten for 90 procent af den samlede udledning med kvælstof i 2017. I rapportens slutord fremhæves det, at der er sket et løbende fald i udledningen af kvælstof til vandmiljøet. Det er ikke nyt, at det har været tendensen i en årrække, og det er måske ikke overraskende, eftersom 1990 er det fastlagte udgangspunkt for de årlige afrapporteringer.

Stiig Markager har i Berlingske Tidende den 1. februar 2019 bedyret, at der er sket en stigningen i udledningen af kvælstof på 700 tons pr. år siden 2010 til vandmiljøet korrigeret for nedbør, og at der er tale om en signifikant stigning. Helt præcist stod der i kronikken, 'Farvande oversvømmes af alger - og Landbrugspakken vil kun gøre ondt værre', at: "Siden 2010 er udledninger af kvælstof steget med ca. 700 ton pr. år. Denne stigning er ­signifikant."

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.