Lyt til artiklen:

Debat: Naivitet - Danmarks hemmelige klimavåben

00:00
Hastighed: ???x
02:27

Når det gælder klimapolitik, er spillebanen global - og kun global. Hvorfor er det så, at danske politikere, Klimarådet og den klimaspecialiserede vismand ikke erkender tingenes tilstand?

Den danske klimalov er fejlkonstrueret, fordi den ikke fremmer nødvendig klimavenlig produktion, men kun straffer udledning fra dansk territorium uanset om produktionen er klimavenlig eller ej. På den baggrund kunne det forventes, at både Klimarådet og klimavismanden ville pege på perspektiverne i at fremme klimavenlig produktion. Men nej - man holder sig til at administrere fejlkonstruktionen!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmarks udledning af klimagasser udgør cirka en promille af verdens udledning. Derfor er den reelle betydning af danske tiltag umålelig og ubetydelig i praksis. Den tidligere regering/klimaminister argumenterede med, at værdien af den danske klimaindsats er en forventet inspiration for resten af verden til at gøre noget lignende.

Sådanne forventninger harmonerer ikke med erfaringer fra virkeligheden, hvor Kina i disse år opfører kulkraftværker på stribe ud over de 1000, som de har i forvejen! Alene Kinas igangværende kulkraftudvidelse er på cirka 250 GW og svarer til hele forbruget i industrinationen Tyskland!

Er det ikke lidt naivt at budgettere med at Kina, Indien, Rusland og andre store aktører følger i de danske fodspor?

Det er med klimaindsats som med nedrustning: Gensidige forpligtelser er vejen frem.

Håb er ikke en strategi

I en tid med krig i Europa må det konstateres, at Danmarks "gode eksempel" med pacifistiske holdninger og lave militærudgifter gennem årtier ikke har inspireret omverdenen tilstrækkeligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark kan ødelægge sit fødevareerhverv med en ensidig CO2e-afgift, som kun rammer dansk produktion. - Helt uden målelig effekt på klimaet, og uden at nogen tager notits af, at Danmark skyder sig selv i foden.

Kina og Indien vil næppe følge det danske eksempel. Måske vil de endda tolke den danske gestus som et lidt mindre behov for at handle.

Globale tiltag bør koordineres globalt i en fælles forpligtende strategi. Det er naivt at håbe på, at et dansk selvmål vil ændre verden.

Og håb er som bekendt ikke en strategi.