Siden vækstkautionsordningen i maj 2009 blev indrettet sådan, at også landbruget kunne benytte sig af Vækstkaution, har 150 landmænd - primært mælkeproducenter - ansøgt om kaution. Langt størstedelen har fået tilsagn, så deres finansieringsinstitut har kunnet yde de nødvendige lån.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange af landmændene har haft svært ved at finansiere udvidelsen af bedriften på grund af faldet i jordpriserne, men med Vækstkaution i ryggen har de kunnet udvikle deres bedrifter.

Palle Christiansen, der er landbrugschef i Vækstfonden, vurderer mange af de projekter, som banker og kreditforeninger ønsker at få kaution til, når en landmand ikke kan overbevise pengeinstituttet om at gå ind i projektet.

- Vi tager altid ud og besøger den enkelte bedrift. Dermed får vi et bedre indtryk af bedriften og den mulige merindtjening, som et givet projekt kan kaste af sig, fortæller han.

Kræver bedre afkast

Et merafkast i forhold til tidligere er en af forudsætningerne for at Vækstkaution vil støtte en udvidelse af bedriften. Afkastet skal være større end rente plus bidrag.

Men også bedriftens ansvarlige leder bliver vurderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det sker af og til, at virksomhedens leder ikke evner at overbevise os om, at han er den rigtige mand til at bære de foreslåede løsninger igennem, siger Palle Christiansen.

Mens hovedparten af ansøgerne får bevilget kautionen, er der ifølge Palle Christiansen 15 til 16 bedrifter, der indtil nu ikke har levet op til Vækstkautions risikovurdering.

- Typisk handler det i disse tilfælde om en decideret rekonstruktion af virksomheden, og det støtter vi ikke, siger han.

Kautionen løber i 10 år, og det mener Palle Christiansen er tilstrækkeligt, idet en skrantende virksomhed ikke vil overleve i 10 år.

- Og de, der har klaret sig igennem de første 10 år, vil med al sandsynlighed fortsat kunne regne med deres bank eller kreditforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre indtjening

Prisen for at få Vækstkaution med ombord er to procent af garantibeløbet i stiftelsesprovenu, mens den årlige præmie udgør 1,25 procent af det nedskrevne garantibeløb.

- Dertil kommer kreditgiverens omkostninger, men hvis udvidelsen af bedriften kan give et merafkast på 10 procent, så er pengene givet godt ud, siger Palle Christiansen og tilføjer, at Vækstkaution fra tid til anden også opfordrer kunderne til at foretage ændringer i deres planer.

- Vi er jo interesseret i, at projekterne giver størst mulige afkast, og kan vi se, at et givet projekt kan blive bedre, beder vi kunden om at gå hjem og rette projektet til, siger Palle Christiansen. Han tilføjer, at Vækstkaution også kan være behjælpelig med risikoafdækning, hvis kunden ønsker det.

Palle Christiansen ser Vækstkautionen som en hjælpeforanstaltning i tider, hvor landbrugserhvervet er hårdt presset. Men han oplever, at kunderne ikke altid er lige begejstrede for at skilte med, at de har besøg af Vækstkautionen.

- Det har jeg svært ved at forstå, for grundlæggende er vores kunder jo dem, der har vist styrken til at stå igennem de hårde tider med kreditstop. Altså hører de til i den gode gruppe, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få styr på, hvad du vil

Ved ejerskifte kan Vækstkaution også inddrages i finansieringen, og i den forbindelse opfordrer Palle Christiansen de unge til at have styr på planerne.

- De unge skal blive bedre til at beskrive, hvad de vil. De skal lave forretningsplaner, der fortæller om deres strategi på tre niveauer: Strategi på kort sigt, på mellemlang sigt og på lang sigt, fastslår Palle Christiansen.