Undersøg dyretætheden på egnen. Sørg for at få en miljøvurdering af ejendommen. Er kommunens politikere og embedsmænd positive over for landbruget?

Det er nogle af de ting, som LU-formand Jeppe Bomann kiggede på, da han sammen med kæresten Lise Lodberg for nylig købte et tidligere kviehotel i Vestjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan tjekke dyretætheden ved at sætte farten ned og holde øje med, hvor mange stalde og driftsbygninger, der ligger de sidste tre kilometer, inden man når man frem til den udbudte ejendom, fortæller den 27-årige Jeppe Bomann om sine forberedelser til handlen.

Han lægger også vægt på, at der foreligger en miljøvurdering på ejendommen. Tidligere var det ganske normalt, at der fulgte en sådan vurdering med i salgsopstillingen, men det kan man ifølge Jeppe Bomann ikke længere regne med.

- Det er vigtigt, at beliggenheden er god i forhold til det omgivende miljø, fortæller han.

Mange forbedelser

Jeppe Bomann og hans kæreste Lise Lodberg, der er 23 år og uddannet produktionsleder, var ude at se på flere ejendomme, inden valget faldt på en 105 hektar stor bedrift ved Videbæk mellem Herning og Ringkøbing.

Forberedelserne var mange, og parret havde forud for købet udarbejdet 130 sider med forretningsplan, strategi og budget. Man skal være godt påklædt, når finansieringen skal på plads, for banken og kreditforening vil se en troværdig partner over for sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uden at have de store midler selv lykkedes det for det unge par at få skruet en finansiering sammen, og de overtog gården den 28. april i år.

- Udover et få et kreditforeningslån overtog vi en bankgæld i ejendommen. Dertil fik vi et YJ-lån på godt 5,5 millioner kroner og en bevilling på 10 millioner kroner fra Vækstkaution, siger Jeppe Bomann.

Bedriften skal udvides til at huse 350 malkekøer, og udvidelsen er budgetteret til 12 millioner kroner. Jeppe Bomann regner med en gæld på 100.000 kroner pr. ko.

Jeppe Bomann er uddannet agrarøkonom, men ærgrer sig lidt over, at han ikke fik taget en handelseksamen, inden han tog på landbrugsskole.

Han mener nemlig, at landmændene skal prioritere uddannelse højt. Og det betaler sig, når man sidder over for kreditgiverne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det imponerer ingen steder at fortælle, at man har kørt gylle ud i fem år. Men kan man fremlægge papirer på, at man har haft ledende stillinger med det ansvar, der følger med, har man et godt udgangspunkt, siger Jeppe Bomann og sender dermed en opfordring til sine unge kolleger om at søge driftslederstillinger, hvor man får ansvar for budget og planlægning.