Et selveje med glidende generationsskifte er fremtidens selskabskonstruktion. Det fastslog Jeppe Bomann, formand for Landboungdom, for nylig på en konference om ejerskifte.

I stedet for at tømme landbruget for kapital ved ejerskifte, forestiller Jeppe Bomann sig, at den ældre generation lader noget af kapitalen stå i bedriften, så de unge ikke skal begynde helt forfra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan også gøre det nemmere at sælge ejendommen, når sælgeren lader en del af kapitalen står, mener han og tilføjer, at ejerskiftet på den måde vil tage fem til 10 år at gennemføre helt og holdent.

Mens aktieselskaber er en naturlig konstruktion i resten af erhvervslivet, undrer Jeppe Bomann sig over, at selskabsformen endnu ikke har vundet større indpas i landbruget.

- Der hersker måske en slags forskrækkelse for grimme kapitalister ude på landet, siger han.

Jeppe Bomann har selveje på sin nyindkøbte kvægejendom. Men med en gældsprocent på den gale side af 90, sår han tvivl om, hvor meget man egentlig skal lægge i begrebet selveje.

- Og vi skal præstere topresultater hele tiden, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at kunne låne mere, fastslår han og tilføjer, at med "gammel" kapital i ejendommen ville presset have været knapt så stort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterlyser smidig holdning

Ved samme konference efterlyste Jeppe Bomann en mere smidig holdning fra kreditforeningernes side med hensyn til kravet om overensstemmelse mellem husdyrproduktion og harmoniarealer.

- Det burde være muligt at koble jorden fra og lade produktionen fra dyrene være i selskabet. Jorden er jo "død" investering, mens overskudsgraden i produktionen fra dyrene er mere håndgribelig, siger han.

Funktionschef i Nykredit, Per Rasmussen, kunne ved samme konference ikke åbne for en adskillelse mellem jord og dyr.

Han slog til gengæld til lyd for, at de unge landmænd skulle vise mere ydmyghed i deres ønske om egen bedrift.

- Er det kun landbrug til mellem 30 og 60 millioner kroner, der kan bruges, spurgte han de omkring 80 tilhørere i teltet på dyrskuepladsen i Aabenraa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han henviste til de beskedne vilkår, som nogle af kandidaternes til topposterne i Landbrug & Fødevarer, måtte nøjes med i begyndelsen af deres landmandskarrierer.

- Henrik Frandsen boede eksempelvis i en campingvogn med sin familie, mens han byggede sin bedrift op, fortalte han.

Per Rasmussens holdning om ydmyghed blev støttet af Bent Holm, der er ejendomsmægler og direktør for Landbogruppen A/S.

- Der findes altså også ejendomme til under 30 millioner kroner, sagde han og opfordrede samtidigt de ældre landmænd til i god tid at lægge en plan for deres tilbagetrækning.

- Udover at lave en tidshorisont for salget er det også en god idé at overveje, hvorvidt ejendommen skal sælges som et selskab eller som traditionelt ejerskifte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bent Holm nævnte også X-faktoren, som kan være tab af erhvervsevne, skilsmisse eller andre faktorer, som man ikke kan forudse, men som bør indgå i overvejelserne.

Find potentialet

Vækstfonden, der er gået ind i 22 ejerskifter siden maj måned 2010, var ved konferencen repræsenteret ved landbrugschef Palle Christiansen.

Han opfordrede de unge til at se på potentialet i de ejendomme, de har kig på og lade følelserne blive hjemme.

- De unge skal blive bedre til at beskrive, hvad de præcis vil med bedriften. Der skal foreligge finansieringsplaner, og afkastet skal være større end renter og bidrag, hvis Vækstkaution skal være med, sagde han.