Aarhusegnens Andels opløsning har ikke betydet en reduceret konkurrencesituation på det danske marked.

Det mener i hvert fald ikke Asbjørn Børsting, administrerende direktør i DLG, som for nylig fik repræsentantskabets godkendelse af et regnskab med rekordoverskud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vil ikke være rigtig at tale om et isoleret dansk, tysk eller svensk grovvaremarked. Det er et nordeuropæisk marked, for det er nogenlunde de samme konkurrenter, vi har på alle tre markeder, og vi mener, der er en god og sund konkurrence.

- Nogle virksomheder har større andel det ene sted og mindre i et andet marked, men reelt er markederne groet sammen, og det er frit for alle at gå ind i det, sagde Asbjørn Børsting.

- På mange områder kan man godt glemme det lokale fokus. Tager vi vitaminer og mineraler, er det ved at blive et globalt marked.

Vitfos agerer på et globalt marked

På dette marked opererer DLGs datterselskab Vitfoss, som i det forløbne år rundede en omsætning på en milliard kroner. Det skyldes blandt andet overtagelsen af Aarhusegnens Nutrio i Brædstrup. Dermed fik Vitfoss sit tredje produktionssted, og produktionskapaciteten blev øget med 37 procent, hvilket har givet volumen til at satse mere på eksportmarkederne.

- Men vi satser på at vokse stille og roligt og udnytte de muligheder, som vi allerede har på markederne i form af Kongskildes tilstedeværelse. Selskabet har markedskendskab, og det udnytter vi til at starte Vitfos-afdelinger i tilknytning hertil, siger Asbjørn Børsting.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For DLG som helhed er det i det kommende år målet at konsolidere sig på de forskellige markeder og kun vokse organisk. Dog vil man på det tyske marked være mere fokuseret på at vækste i den sydøstlige del af landet, hvor man vurderer, at der er potentiale til en større markedsandel, og her vil man være klar til mindre opkøb, hvis mulighederne byder sig.

Aktuelt har DLG en lige så stor omsætning på det tyske marked som på det danske, men det er Asbjørn Børstings vurdering, at DLG om fem år henter 60 procent af omsætningen gennem de tyske selskaber.

Største overskud og største udlovning

DLG's repræsentantskab godkendte igen et rekordregnskab. Det blev betegnet som det hidtil bedste i DLGs historie ? og det er det bedste over hele linjen, fremgår det af regnskabet, hvor koncernomsætningen, EBITDA, EBT, koncernens resultat, nettoresultatet og egenkapitalen sætter nye rekorder.

- På alle resultatmål var 2010 DLG's hidtil bedste, sagde Asbjørn Børsting.

Omsætningen steg 5,2 milliarder kroner til 39,4 milliarder, og EBITA (resultatet før afskrivninger, finansielle poster og skat) rundede en milliard kroner, hvilket er en fremgang på cirka 220 millioner kroner i forhold til 2009. Koncernens nettoresultat steg med 57 procent til 282,1 millioner kroner mod 179,7 millioner kroner året før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der skal ikke herske tvivl om, at vi er meget tilfredse med koncernens resultater, herunder et nettoresultat efter skat på 282,1 millioner kroner. Vi står i det hele taget med et regnskab, der bekræfter, at bredden i vores koncern er et aktiv, som vi også vil forfølge i årene fremover, sagde Asbjørn Børsting.

113 millioner til andelshaverne

Af resultatet udlodder DLG 113 millioner kroner til overskuddeklareringen. Beløbet svarer til 40 procent af overskuddet, og formanden Niels Dengsø Jensen bemærkede, at beløbet var større end de overskud, DLG i mange år præsterede.

Niels Dengsø Jensen understregede, at DLG som næsten den eneste gav penge til overskudsdeklarering i et marked med en stærk konkurrence.