Fødevareministeren vil have antibiotikaforbruget ned med 10 procent fra 2009 niveau i 2013. Videncenter for Svineproduktion (VSP) ønsker også et fald i udviklingen i antibiotikaforbruget.

- I forhold til antibiotika har vi bakket fuldt op omkring ministerens ’Gult kort’-ordning. Vi anerkender også, at de udsendte varslingsbreve før sommerferien for alvor har været med til at sætte antibiotikaforbruget på dagsordenen ude i besætningerne, og vi er overbeviste om, at kurven snart vil knække, siger Lindhart B. Nielsen, formand for VSP.

Artiklen fortsætter efter annoncen

VSP er også af den opfattelse, at grænseværdierne kan sænkes over tid, men det skal også ske i respekt for den biologiske variation, som de enkle svineproducenter kan opleve som følge af sygdomsforløb med videre, skriver Videncentret i en pressemeddelelse.

Sodødeligehed

Under samrådet blev sodødelighed ligeledes behandlet. Her er målet at reducere grænseværdien fra de 24 procent i dag, som udgør ”god landmandspraksis” til 16 procent i 2013.

- Vi bakker op om at sænke dødeligheden, men ministerens høje ambitionsniveau for sodødelighed tager ikke højde for for eksempel pludseligt opståede sygdomme. Bliver en svineproducent et år uforskyldt ramt af en sygdom, ryger han let ned i en dårligere kategori i et helt år, og det er ikke fair, siger Lindhart B. Nielsen. 

VSP iværksatte i 2008 en plan for at reducere sodødeligheden med 25 % i forhold til 2007 niveauet.

 - Kurven er allerede knækket som konsekvens af vores kampagne, men vi fortsætter, for der er ingen, som ønsker at have en høj dødelighed siger Lindhart B. Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også Nye konkrete mål for antibiotika og sodødelighed.