Abonnementsartikel

Initiativer, der skal sænke pattegrisedødeligheden, er blevet vedtaget, og udviklingen kører planmæssigt, siger Landbrug & Fødevarer om Dan Jørgensens udmelding.

Det er ren populisme, når den nye fødevareminister så markant melder ud, at der er meget store velfærdsproblemer i svineproduktionen.

Det mener Lindhart B. Nielsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han siger til Maskinbladet.dk, at der for længst er blevet lagt en plan, der skal sænke dødeligheden blandt pattegrise. Den udvikling kører på skinner, og om to til tre år vil dødeligheden ligge på 20 procent, hvilket er målet.

- Det, der er sket de seneste 10-15 år, er, at antallet af dødfødte er steget. Det er vi meget trætte af, og derfor lavede vi avlsmålet om for nogle år siden, og det tager altså noget tid. Først skal man finde avlsmålet, så skal man implementere det, og så skal det gennem avlen. Det virker først, når vi får skiftet vores dyr ud i primærbesætningerne, og derfor tager det de her otte til 10 år, før vi kan se resultatet. Om et par år eller tre er vi på plads, og det har vi afrapporteret for længst, siger Lindhart B. Nielsen til Maskinbladet.dk.

Populisme

Han opsummerer ministerens udmelding om dødeligheden med ét ord: "populisme".

- Alt det, vi diskuterer nu, er lige blevet diskuteret i den store svinepakke, som blev lukket for et års tid siden. Myndighederne kender godt tallene, de kender vores avlssystem, og man har fået nik til, at det er forandret, at det går den rigtige vej, og at man kommer på plads, siger han.

- Det er frustrerende, når der kommer en ny mand, som går ind og profilerer sig, så det hele kan begynde forfra, siger Lindhart B. Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke under 20 procent

Ifølge Lindhart B. Nielsen er det urealistisk, at dødeligheden kommer under 20 procent i Danmark.

- Han må meget gerne komme med forslag, vi er kun interesseret i at få en dødelighed, som er så lav som muligt. Men vi og universiteterne har ikke kunne anvise noget, der er bedre. Jeg ved ikke, om han har noget, men i så fald tager vi gerne imod.

De seneste tal fra Videncenter for Svineproduktion viser, at der i 2013 ventes en total pattegrisedødelighed på 21,8 procent. Siden 2009 er dødeligheden faldet fra 24,2 procent, 23,6 i 2010, 23 procent i 2011 og 22,4 procent i 2012.

Danmark producerer cirka 30 millioner grise om året.