Lindhart B. Nielsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, er blevet vred på fødevareministeren og kalder hendes udspil både frækt og uanstændigt.

Baggrunden er, at svineproducenterne har bakket op om den såkaldte "Gul kort"-ordning og leveret resultater, men alligevel lægger fødevareminister Mette Gjerskov op til nye stramninger af medicinreglerne i forbindelse med forhandlinger om en ny veterinæraftale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er frækt og uanstændigt af fødevareminister Mette Gjerskov at svinge pisken, når der er alle mulige gode grunde til at være glad for den store indsats, der er gjort. De danske svineproducenter og dyrlægers opbakning til at sænke niveauet er muligvis ikke nok til en tak fra ministeren, men at gå i den anden grøft fremmer absolut intet, siger Lindhart B. Nielsen.

- Som svineproducent vil jeg gerne bidrage til at undgå den resistens, som antibiotika kan fremme. Jeg gør det på baggrund af faglig viden fra blandt andet universiteter og myndigheder. De har ikke anbefalet at skærpe kravene til antibiotika, fordi en lille justering af grænseværdierne ingen betydning har for udviklingen af antibiotikaresistensen, men netop kun er en stramning for stramningens skyld, siger svineformanden.

Andre roser danske svineproducenter

Han henviser blandt andet til professor Frank Møller Aarestrup, DTU Fødevareinstituttet, der i det seneste nummer af det anerkendte videnskabelige tidskrift Nature skriver om de gode danske erfaringer med at reducere antibiotikaforbruget til dyr. Heri peges blandt andet på forbuddet mod vækstfremmere og etableringen af DANMAP, den nationale overvågning af antibiotikaforbrug- og resistens. Professoren glæder sig desuden over, at det samlede forbrug af antibiotika til dyr i Danmark siden midten af 90?erne er reduceret med 60 procent, uden at landbrugets produktion er faldet.

- Danske læger roser de danske svineprocenters frivillige ophør med brug af de humankritiske antibiotika ? cephalosporiner. Forbruget er styrtdykket så meget, at Frank Møller Aarestrup til FoodCulture.dk kalder det meget positivt, at forbruget af cephalosporiner til produktionsdyr er faldet, da resistens mod cephalosporiner udgør et stærkt stigende problem både hos mennesker og dyr.

- Hvor er viljen til at samarbejde om antibiotikaforbruget? Spiller den faglige viden en rolle, eller er det hele bare valgkamp for dig, Gjerskov?, spørger Lindhart B. Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lige nu står du til et rødt kort. Jeg vil gerne gå i konstruktiv dialog med dig, men lad være med at tage pisken med til mødet.  Det går langt bedre med at blive enige om udviklingen, når vi snakker om gulerødder, der er til fordel for begge parter. Det hele er egentlig ret enkelt, man skælder jo heller ikke sportsfolk ud for at komme hjem med dobbelt så mange medaljer som forventet?, siger VSP-fomanden.