Automatisk oplæsning:

Debat: Landbrug handler også om arbejdspladser på landet

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Debatindlæg af næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Peter Kiær.

Det er ikke kun landbruget selv, der er truet af såvel miljø- og klimaforhandlinger som de kommende vandplaner. Sammenhængskraften i Danmark er på spil - fordi utallige arbejdspladser ude på landet er afhængige af landbrugserhvervets succes.

Og dansk landbrug er helt bestemt en ubetinget succes. Ikke bare med milliardeksport og betydelig samfundsindtjening. Men med et af verdens laveste miljø- og klimaaftryk og en effektiv produktion. Eksempelvis har vi aldrig haft færre køer i Danmark end i dag - men producerer alligevel mere mælk end nogensinde. Også samlet set har dansk landbrug mindsket CO2-udledningerne markant og samtidig øget produktionen betragteligt. Se dét er grøn omstilling - og en viden, der ikke må gå til spilde, fordi så mange andre lande gerne vil lære af os.

Dertil kommer altså betydningen for beskæftigelsen i det, nogen kalder Udkantsdanmark.

Min egen gård på Midtsjælland er et godt eksempel. Her holder vi gang i omkring 40 fuldtids-arbejdspladser, selv om der blot er otte ansatte på min egen bedrift. Det er disse job på eksempelvis slagteriet samt hos vognmanden og håndværkerne, der er med til at bidrage til livet på landet - hvor også andre mindre virksomheder og butikker bliver ramt, hvis man virkelig beslutter sig for at neddrosle kødproduktionen eller udtage god landbrugsjord i dette ellers så frugtbare land.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Lad os håbe, at dén vinkel bliver et emne i et kommunalt valgår.