Lyt til artiklen:

Debat: Anvend dog den nyeste viden

00:00
Hastighed: ???x
02:12

Det danske fjord- og havmiljø er under pres. Medierne har taget emnet op, og politikere ønsker at vise handlekraft.

Det sker på baggrund af en enkelt forsker, som har spillet den samme plade i 30 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvorfor bruges den nyeste viden ikke? Hvorfor lytter man ikke til de internationale forskere, der netop har kritiseret den danske vandmiljøindsats som ensidig?

Alligevel fokuserer debatten udelukkende på, at danske landmænd gøder deres afgrøder med kvælstof - byggestenen til protein. Debatten koncentrerer sig om udledningen herfra.

Man overser for eksempel at i den VVM-redegørelse, der blev udarbejdet i forbindelse med byggeriet i Femern Bælt, fremgår, at den mængde vand, der løber fra Østersøen forbi Femern bælt-byggeriet ind i de danske bælter, i alt udgør 850 km3 vand årligt, indeholdende totalt 200.000 tons kvælstof og 30.000 tons fosfor. Det alene er mange gange mere, end dansk landbrug udleder.

Selvfølgelig skal der gøres en indsats fra Danmark og også fra landbruget.

Men man vil i debatten og i de nye politiske tiltag regulere på en del af disse fem procent der kommer fra landbruget - og lukke øjnene for resten. Og så har vi slet ikke talt om spildevand endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Professor ved Aarhus Universitet på Risø, Peter Stæhr, peger på, at det, man kan gøre omkring for eksempel Roskilde Fjord, er at reducere næringstilførslen fra byspildevand og begrænse overløbene af urenset spildevand ved for eksempel skybrud.

Stenrev og muslingebrug foreslås også som en mulighed for at bedre forholdene. Han peger desuden på muligheden af at tage lavtliggende jorde og bræmmer ud af landbrugsdrift.

Det drejer sig således ikke om at friholde landbruget - men at redde havmiljøet - det gør man hverken ved at kvæle den nyeste viden eller udpege en enkelt syndebuk.