Forskere fra Institut for Fødevarekvalitet, Aarhus Universitet, har ekspertisen til at skabe kødceller i laboratoriet og brænder for at videreudvikle teknikken, så der kan produceres kød med den ultimative bæredygtighed til verdens voksende befolkning. Det skriver DJF på fakultetets hjemmeside.

- Hvis man har en stamcelle fra for eksempel en kalv, så kan man producere nye celler i én lang uendelighed. I princippet kan man producere kød til hele verden fra én stamcelle, siger seniorforsker Niels Oksbjerg fra Institut for Fødevarekvalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Princip er én ting og praksis noget andet. Før landbruget flytter ind til laboratoriet skal der forskes og udvikles en hel del – men seniorforskeren står ikke på helt bar bund.

- Vi har i årevis dyrket muskelceller i laboratoriet til at bruge som modeller i forskellige forsøg, så vi véd, at det kan lade sig gøre at få dem til at vokse. Én af udfordringerne ligger i at få cellerne til at vokse i mere end ét cellelag, så vi kan producere en tredimensionel masse, siger Niels Oksbjerg.

- Hvis cellerne vokser i ét lag, skal der bruges cirka én kvadratmeter til at producere 2,5 g kød. Vi skal udvikle nogle spiselige stilladser, som muskelcellerne kan vokse på, siger Niels Oksbjerg. 

Stamcellerne til laboratoriekødet kan komme fra enten husdyrfostre eller fra husdyr, der er født. Forskerne har hidtil arbejdet med celler fra grise, kalve og kyllinger. Cellerne deler sig og finder efterhånden sammen og danner muskelfibre.

I første omgang vil laboratorieproduktet ikke kunne erstatte traditionelt kød, men det kan indgå som et supplement i for eksempel sundt og bæredygtigt pizzafyld, frikadeller og pølser.