En skat på mættet fedt vil have samme effekt som told, og derfor vil EU aldrig tillade den. Sådan lyder konklusionen fra EU-ekspert Peter Vesterdorf, som har analyseret lovforslaget og holdt den op mod EU-paragrafferne. Det skriver Børsen.

- Det kan kun være i strid med forbuddet mod at anvende toldlignende afgifter. Det er ganske vist ikke told, men afgiften har samme virkning som told, siger Peter Vesterdorf til Børsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed risikerer regeringen at stå med et hul på 1,5 milliarder kroner i finansieringen af skattereformen, hvis fedtafgiften ikke kan træde i kraft fra juli 2011 som forudsat. 

Kan koste arbejdspladser

Foruden told-problemerne kan afgiftens udformning også være i strid med statsstøttereglerne og komme til at koste arbejdspladser, understreger partner i revisionsvirksomheden Ernest & Young, Flemming Lind Johansen til Børsen. 

For slagterier, der selv slagter dyrene, slipper billigere for afgiften end såkaldte opskæringscentraler, der blot skærer kødet op. Derfor kan afgiften ifølge Ernest & Young være i strid med statstøttereglerne, da den kan tolkes som en inddirekte støtte til slagterierne. 

- Det kan få opskæringscentralerne til at flytte syd for grænsen, hvor de ikke skal betale afgift. Det er ikke noget gennemtænkt forslag, og jeg har meget svært ved at se, hvordan afgiften kan udformes, uden at det er i strid med EU-retten, siger Flemming Lind Johansen.

Han tilføjer, at afgiften reelt kommer til at virke som en momsforhøjelse på fødevarer.