Lyt til artiklen:

Fødevarer står for 20 procent af dansk forbrugsudledning

00:00
Hastighed: ???x
01:47

Den grønne tænketank Concito har opdateret sine beregninger af Danmarks globale forbrugsudledninger. Ifølge de nye tal udleder hver eneste dansker i gennemsnit 13 ton CO2e årligt - det er cirka det dobbelte af en gennemsnitlig verdensborger, men samtidig fire ton CO2e mindre, end ved den seneste opgørelse i 2014.

Opgør man forbruget på kategorier, er det især transport, boliger, energi og fødevarer, der markerer sig. Faktisk står fødevarer for 20 procent af en danskers samlede klimaudledning hvert år, og overgås kun er transport, der optager 24 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Concito er der behov for meget omfattende forandringer af vores forbrugsmønstre og levevis, hvis Danmark reelt skal være et grønt foregangsland, der med troværdighed kan inspirere andre lande til den nødvendige klimahandling.

Ifølge Parisaftalen og FN's Klimapanels scenarier for 1,5 graders-målet skal den globale drivhusgasudledning rundt regnet halveres i 2030 i forhold til i dag.

Rapporten opgør Danmarks samlede globale forbrugsudledninger til 74 millioner ton CO2-ækvivalenter (CO2e). Det nye resultat er et fald siden Concitoss tidligere opgørelse i 2014, men det vurderes ikke at være på grund af ændrede forbrugsmønstre i Danmark. Hovedårsagen er, at elproduktionen i stigende grad kommer fra vindmøller og solceller og dermed er mindre klimabelastende.