84 procent af de økologiske forarbejdningsvirksomheder, detail- og engrosvirksomheder og landbrug med gårdbutik slap uden anmærkninger, da Fødevarestyrelsen i anden halvår af 2010 gennemførte en supplerende kontrolkampagne. 

Hos de resterende 16 procent var der tale om sjuske-fejl. Der blev ikke uddelt nogen bøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er tilfredsstillende, at 84 procent af forarbejdnings- og salgssteder var helt uden anmærkninger, og at de overtrædelser, der er fundet, næsten udelukkende er af papir-mæssig karakter. Man går ikke ind i økologisk produktion, fordi man er glad for ekstra papirarbejde, men det skal der selvfølgelig også være styr på. Det vil vi i samarbejde med virksomhederne sætte fokus på, siger direktør Paul Holmbeck, Økologisk Landsforening.

Tre fund af tilsætningsstoffer

I løbet af kampagnen blev der gennemført 200 kontrolbesøg. I alt blev der gennemført kontrol i 12 procent af de virksomheder, som er underlagt Fødevarestyrelsens økologikontrol. 

Der var altså 12 virksomhederne, der ikke kunne fremvise tilfredsstillende balanceopgørelser, fem virksomheder havde ingen eller utilstrækkelig økologirapport, og fem havde andre fejl i dokumentationen.

Der blev givet 10 anmærkninger for forhold omkring vildledende markedsføring, mens der blev givet tre anmærkninger for fund af prøver med indhold af tilsætningsstoffer. Alle tre prøver var fra produktgruppen ”kødpålægsvarer”, som indeholdt enten nitrit, nitrat, fosfat eller sorbinsyre. I disse tilfælde blev der givet påbud fra styrelsens side, men ingen bøder.