Der er alt for stor forskel på, hvordan de enkelte EU-medlemslande fortolker og håndhæver de fælles økologi-regler. Det er et problem for det indre marked og skævvrider konkurrencen mellem de økologiske landmænd i unionen, og derfor bør Kommissionen hurtigst muligt sikre større harmonisering af reglerne på tværs af landegrænserne.

Det mener Kirsten Lund Jensen, økologichef hos Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den holdning bliver dog ikke delt af interesseorganisationen Økologisk Landsforening. Fagpolitisk chefkonsulent Sybille Kyed mener derimod, at man fra EU's side skal gå over i den anden grøft og arbejde for mere fleksibilitet i forhold til landenes håndhævelse af økologi-forordningen.

- Reglerne skal tættere på de enkelte lande og landmændene, og derfor mener jeg ikke, at der er behov for en totalharmonisering af reglerne inden for den økologiske produktion. Vi skal derimod arbejde for, at de enkelte lande får mere ejerskab over for reglerne, siger Sybille Kyed til altinget.dk.

Fødevareminister Mette Gjerskov fremlægger i dag regeringens Økologisk Handlingsplan 2020, og ifølge altinget.dk er en øget harmonisering af EU's regler på økologiområdet er noget af det, ministeren nu vil sætte fokus på.

Det skal sikre, at produktions- og konkurrencevilkårene i EU bliver ens. Derudover vil det sikre en styrket kontrol med den økologiske produktion rundt om i EU.