Lyt til artiklen:

Manglende lovgivning står i vejen for bedre arealudnyttelse

00:00
Hastighed: ???x
04:15

Danmarks areal er lige knap 43.000 kvadratkilometer, og der er rift om hver eneste kvadratmeter. Med et stigende behov for grundvandsbeskyttelse, mere plads til naturen og flere vedvarende energikilder er kampen om pladsen intensiveret. I forvejen optager landbruget mere end 60 procent af pladsen og samtidig fortsætter med at vokse. Det store spørgsmål er derfor, hvordan vi får plads til det hele på samme tid?

Hos energikoncernen Verdo med hovedsæde i Randers står arealudnyttelsen højt på agendaen. Forsyningsselskabet arbejder målrettet med at forene flere energi- og forsyningskilder på de samme arealer. For eksempel kan et vedvarende energianlæg kombineres med et vandværk, der vil gøre forsyningen mere bæredygtig, imens overskudsstrøm kan frasælges, det skriver Verdo i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sol og vind kan godt eksistere på de samme arealer. Det kan vind og skov også, samt vind og landbrug. Vind og kildepladser. Sol og kildepladser. Der er mange forskellige kombinationer, og derfor er det så interessant for os at kigge nærmere på, fortæller Søren Bro, forretningsudviklingsdirektør i Verdo.

Øget fokus på natur og grundvand

Hos ingeniørvirksomheden Niras, der netop rådgiver virksomheder som Verdo i arealudnyttelse, oplever forretningsdirektør Michael Christian Hansen især det øgede fokus på naturens interesser, der er blevet centralt i indvindingen af grundvandet.

- Beskyttelse af naturen har fået et voldsomt nyk opad. Det kan vi se på myndighedernes administration. Det gør jo, at de områder, som vi tidligere har udpeget som særlige drikkevandsområder, - der er bare ikke den mængde vand, som vi troede, der var, siger Michael Christian Hansen.

Verdo har i mange år arbejdet med beskyttelsesområder, der hvor drikkevandet bliver indvundet. Behovet for at sikre fremtidens drikkevand fik for år tilbage flere aktører til at arbejde med tanken om grundvandsparker - særlige områder med en nultolerance for forurening. Målet var netop at dyrke og beskytte grundvandet.

- Det kræver, at vi også laver om på tilgangen og ikke skal kunne hente grundvand alle steder i Danmark. Vandet skal i stedet være fra færre, men større sammenhængende arealer, hvor jeg så også tror, at man har nogle bedre muligheder for at lave energiparker, nationalparker eller måske en kombination, siger Peter Nordahn, chef for Vand og Digital Forsyning i Verdo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er nogen, der tænker sig godt om

Det er ikke kun de private rådgivere og forsyningseksperterne, der har fokus på at tage de rette hensyn og sikre den bedste udnyttelse Danmarks arealer. Forretningsudviklingsdirektør Søren Bro oplever ikke mindst en seriøs tilgang fra kommunerne, hvor den langsigtede planlægning fremstår gennemtænkt og gennemarbejdet, når Verdo bliver inviteret med til bordet.

- Min oplevelse er, at der er rigtig mange VE-udviklere, der brokker sig over, at alt står stille. Men jeg oplever ikke, at der er noget, der står stille. Jeg oplever i stedet, at der er nogen, der tænker sig rigtig godt om lige nu. Og det er kommunerne.

Ifølge Michael Christian Hansen er netop den tidlige involvering af myndighederne helt central for at sikre så høj arealudnyttelse som muligt. Her oplever Peter Nordahn også kun stor seriøsitet fra kommunernes side. Til gengæld efterlyser han tydelig lovgivning fra de øverste lag:

- Det kræver, at man sætter sig sammen og får lavet en helhedsplan. Ambitionerne er der hos både udviklere, forsyningsselskaber og rådgivere, men den sammenhængende lovgivning og helhedsplanlægning mangler stadigvæk helt fra toppen af. Og det skal snart være, fortæller Peter Nordahn, chef for Vand og Digital Forsyning.