Lyt til artiklen:

Grøn energiproduktion skal integreres i landbruget

00:00
Hastighed: ???x
04:18

Cirka 30 procent af verdens energi forbruges inden for landbrugs- og fødevaresektorerne, hvoraf omkring en fjerdedel anvendes i produktionsfasen.

Dette bidrager til omkring en tredjedel af drivhusgasemissionerne fra disse sektorer og derfor er der behov for at reducere energiforbrugets indvirkning - både miljømæssigt og økonomisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved at øge integrationen af vedvarende energi (RES) på gårdniveau kan landbrugsproduktionen blive mere bæredygtig og samtidig kan landmanden få en ekstra indtægtskilde ved at leverer energi til lokalområdet, det skriver Food & Bio Cluster Denmark i en pressemeddelelse.

Beslutningen om, hvordan man bedst integrerer grøn energi på en gård, er dog ikke uden udfordringer. Beslutningen er nemlig forbundet med stor kompleksitet, hvor der er mange faktorer, der skal tages i betragtning. På baggrund af dette er EU-projektet HarvRESt blevet søsat, hvor Conterra og Food & Bio Cluster Denmark fra dansk side, skal arbejde på at maksimere synergien mellem landbrugs- og energisektoren.

Hvilken RES-løsning vil fungere bedst på en given gård?

For at finde ud af, hvilken RES-løsning vil fungere bedst på en given gård, vil HarvRESt samle og forbedre al den viden og data, der allerede er tilgængelig om RES-løsninger.

Den indsamlede viden skal bruges til at skabe et slags virtuelt kraftværk, som vil være i stand til at simulere forskellige scenarier og konfigurationer af gårde. På den måde vil man kunne teste forskellige driftsprocedurer for en given RES-løsning og finde ud af, hvad der fungerer bedst.

Dette skal munde ud i et beslutningsværktøj, der kan give skræddersyede anbefalinger til både landmænd og beslutningstagere, der vil gøre det muligt at forbedrede produktionsrater af vedvarende energi, fødevarer og foder inden for landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og netop til at indsamle og bearbejde data har Conterra stor erfaring med, især indenfor landbrugsrelaterede miljøspørgsmål.

- Vi håndterer alle de store databaser, og dem har vi mange af i Danmark, som blandt andet giver et detaljeret indblik i landbrugets aktivitetsdata. Det vil sige, vi har data over husdyrhold, staldsystemer, indkøb og forbrug af diverse gødningsstoffer, og så videre, fortæller Holger Nehmdahl, Administrerende direktør ved Conterra.

Disse data bruges eksempelvis til at udarbejde rapporter, analyser samt forskellige online værktøjer, som gør de indsamlede data anvendelige for kunden. Og vigtigst i denne sammenhæng, så har Conterra udført en lang række analyser af biomassepotentialer blandt andet i forhold til omdannelse til grøn energi.

- Landbruget har et stort potentiale med henblik på en bedre og mere omfattende udnyttelse af tilgængelig biomasse, som eksempelvis kunne være at producere biogas af dyrenes efterladenskaber, fortæller Holger Nehmdahl.

I HarvRESt projektet kan ConTerra med baggrund af allerede etablerede værktøjer og databaser stå for kortlægninger af det nuværende potentiale og barrierer, for eksempel for biogasanlæg, samt forestå scenarieberegninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At levere løsningerne til en bæredygtig produktion og effektiv udnyttelse af bioressourcer står højt Food & Bio Clusters Denmarks dagsorden og derfor giver det rigtig god mening at deltage i HarvRESt projektet, fortæller Jan Lund, Senior Innovation Manager fra Food & Bio Cluster Denmark.

- Vi er altid på udkig efter innovationsprojekter der kan bidrage med ny viden til danske fødevare- og bioressourcevirksomheder, så en mere bæredygtig samt konkurrencedygtig position kan opnås, forklarer Jan Lund.

- Vi glæder os til at påbegynde arbejdet på projektet, hvor en af vores hovedopgaver bliver at formidle de gode resultater og historier. Det spændende ved HarvRESt er, at projektet vil forene de bedste ting fra landbrugssektoren og sektoren for vedvarende energi. Ved at tage fat i de barrierer, som landmændene står over for, og udnytte innovative teknologier, sigter vi mod at skabe en mere bæredygtig og modstandsdygtig fremtid for landbruget," fortæller Jan Lund.