Lyt til artiklen:

Øgede tariffer koster fødevareklyngen 35 millioner kroner

00:00
Hastighed: ???x
02:52

Energinet, der står for den overordnede el-transmission i Danmark, har offentliggjort, at deres elforbrugs-tarif i 2024 bliver på 12,5 øre/kWh. Det er en stigning på 1,3 øre/kWh.

Stigningen skyldes ifølge Energinet især de øgede omkostninger til udbygning og vedligeholdelse af elnettet, som kommer på grund af den grønne omstilling. Udgifterne dækker blandt andet over opførelsen af decentrale energianlæg som for eksempel solcelleparker samt til at dække Energinets omkostninger til nettab, det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse, hvor de opfordrer til at det sikres, at pengene går til den grønne omstilling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Øgede udgifter er naturligvis ikke et ønskescenarie for os, særligt ikke i en tid, hvor prisniveauerne generelt er steget. For os er det derfor ekstra vigtigt, at de højere udgifter rent faktisk går til den grønne omstilling, siger direktør for medlemmer og markeder i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen.

Oven i tarifstigningen indfører Energinet også en abonnementsbetaling, hvor alle husholdninger og virksomheder skal betale 180 kroner årligt for hver elmåler.

Koster 35 millioner kroner

Alene stigningen på de 1,3 øre/kWh vil, ifølge Landbrug & Fødevarer, rundt regnet betyde en ekstra udgift for den danske fødevareklynge på cirka 35 millioner kroner. om året. Det skal ses i sammenhæng med en samlet tarifbetaling på knap 325 millioner kroner årligt i dag.

Derudover kommer fødevareklyngens tarifbetalinger til lokale distributionsselskaber, der gør de forventede omkostninger betydeligt højere.

- Udmeldinger om prisstigninger gælder kun for Energinet. Det er desværre ikke utænkeligt at lokale og regionale selskaber vil følge med, siger Flemming Nør-Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flemming-Nør-Pedersen understreger, at L&F har forståelse for, at der er betydelige omkostninger forbundet med udbygning af elnettet som følge af den grønne omstilling, og at dette påvirker el-tariffen.

- Prisstigningerne er ikke nogen stor overraskelse, for grøn omlægning koster. Udfordringen er, at dette næppe er de eneste stigninger, vi kommer til at se. Derfor er vores opfordring også meget klar. Vi mener, at Energinet skal have et benhårdt fokus på at holde udgifterne nede og effektiviteten oppe. Det indebærer også, at man skal prioritere skarpt, så vi ikke risikerer at overinvestere i net-udbygninger, der reelt ikke er behov for, siger Flemming Nør-Pedersen.