Lyt til artiklen:

Ny lov kan kræve samlet miljøgodkendelse ved samdrift

00:00
Hastighed: ???x
01:43

Det kan få stor betydning for danske landmænd, hvis Folketinget vedtager et lovforslag med nye regler for samdrift i landbruget.

Lovgivningen omhandler reglerne for samdrift i landbruget, hvor ejendomme med samme ejer, der ligger inden for 100 meter af hinanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vedtages loven vil det fremover per automatik kræve en samlet miljøgodkendelse. Men afstanden mellem de to ejendomme kan i visse tilfælde være væsentlig længere end 100 meter, det kræver dog en beregning af lugten fra produktionen. Det oplyser Fjordland i en pressemeddelelse.

- Hvis man i dag ejer to husdyrbrug med hver sin miljøgodkendelse/-tilladelse, vil brugene blive omfattet af de nye regler om samdrift ved ændringer eller udvidelser af produktionen, oplyser rådgivningsvirksomheden

I nogle tilfælde vil lovændringen ifølge Fjordland betyde, at det samlede husdyrbrug ikke kan få en ny miljøgodkendelse uden at skulle reducere den samlede udledning.

- Lovændringen vil betyde, at landmænd, der planlægger at købe nabogården, skal sikre sig, at deres samlede drift overholder miljøbestemmelserne. Dette omfatter blandt andet reglerne om støj, lugtgener og ammoniak til naturarealer.

Generelt anbefaler Fjordland, at landmændene får foretaget en miljøscreening, før de foretager køb af en ejendom, men de nye regler gør dette endnu mere relevant. En miljøscreening kan medvirke til, at landmanden undgår at lave en fejlinvestering, eller at eventuelle udvidelsesplaner må skrottes.