Lyt til artiklen:

Fjordland fokuserer på forandring og forretning

00:00
Hastighed: ???x
04:04

Hvad kan man lære af tidligere år, og hvad fortæller regnskaberne for 2022 os? Hvad skal der til for at man som mælke- eller griseproducent står med en stærkere bundlinje ved udgangen af 2023? Hvordan optimerer man planteavlen og hvordan sikrer man sig, at man fremmer trivsel og mening?

Spørgsmålene man har som landmand og erhvervsdrivende er mange, og til Fjordland Kongres vil Fjordland stille skarpt på flere af dem, det skriver de i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

7. februar går det løs i Kulturcenter Skive, og Fjordlands administrerende direktør, Henrik Galsgaard, ser frem til at sætte fokus på de mange udfordringer og forandringer, der stiller store krav om ændringer i tanker og handlinger på bedrifterne:

- Landbrugserhvervet har oplevet voldsomme forandringer over de seneste måneder med store udsving i både afsætningspriser og omkostninger, og derfor vil der på kongressen være meget vigtig viden at hente for den enkelte landmand, lyder det fra Henrik Galsgaard, der tilføjer:

- Fjordland skal være et fagligt fyrtårn som branchen kan se imod, og som kan give kvalificeret, faglig sparring, viden og inspiration til både medlemmer, kunder og andre i erhvervet. Derfor afholder vi denne kongres, hvor vi har samlet de emner, der står højest på dagsordenen i erhvervet i øjeblikket.

Griseproducent fokuserer på ESG

Blandt oplægsholderne er Søren Bak Andersen, der ejer Spøttrup Svineproduktion på Salling. Søren overtog sin bedrift for knap 20 år siden, og har i løbet af årene formået at effektivisere sin forretning markant. Nøglen til succesen ligger ifølge Søren i at lytte:

- I den generation af landmænd jeg tilhører, har jeg oplevet at flere har været nødt til at lukke forretningen, og det tror jeg blandt andet skyldes, at de ikke har været omstillingsparate. For det kræver det jo i allerhøjste grad. Det er vigtigt, at vi lytter til omverdenen og til hvor forbrugerne vil hen ad. Vi er nødt til at være up to date og med i nuet og pejle vores virksomheder i den retning, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et af de seneste tiltag, Søren har fokus på, er ESG. Ifølge ham bliver det en nødvendighed for at opretholde en god forretning, og det er derfor kun et spørgsmål om at komme i gang:

- ESG bliver et stort emne, det er helt sikkert. Fremadrettet bliver det jo vores licence to produce, det er jeg ikke et sekund i tvivl om. Det har en kæmpe betydning at få fortalt sin historie og sit værdigrundlag i forhold til E, S og G. Både til sin bank, men også til ens kunder, lokalområdet og omverdenen i det hele taget. Og så er der selvfølgelig også det økonomiske aspekt i det, da vi kigger ind et landbrugserhverv, der vil blive afregnet på baggrund at sin klimaprofil.

Søren Bak Andersen holder oplæg om ESG sammen med Fjordlands teamleder i Natur og Klima, Anna Worm. De vil komme med en overordnet gennemgang af arbejdet med ESG, og binde det op på konkrete tiltag. Der vil efterfølgende være rig mulighed for spørgsmål og sparring.

Fagligt mødested

Udover at være en dag, der bygger på specialiseret viden og faglige indslag, er formålet med kongressen også at være et samlingssted for landbruget, skriver Fjordland. I en travl hverdag kan der gå lang tid mellem man, som bedriftsejer, får tid til at mødes med andre kollegaer, og det er en skam mener Henrik Galsgaard:

-En landmand skal i dag være mere end eksempelvis en dygtig kvæg- eller planteavler. Han eller hun skal være en strategisk forretningsmand, en god leder og besidde en bred viden inden for alt fra miljø og klima, til lovgivning, regler og sikkerhed. Det betyder, at moderne landmænd sidder med en masse specialiseret viden og erfaring, som jeg mener er vigtigt, at vi deler med hinanden, og bruger til at løfte hinanden i flok, lyder det fra Henrik, der tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fjordland Kongressen er et oplagt sted for den enkelte landmand at netværke med andre landmænd, og det er er en unik mulighed for, at vi sammen i branchen kan blive klogere. Og det gælder selvfølgelig ikke kun bedriftsejeren - jeg anbefaler, at man tager både medarbejderne og ægtefællen under armen og sammen får sig en god og givende dag blandt andre fagnørder.