Lyt til artiklen:

Et mere robust landbrug: Landbrugsstøtten fylder mindre i resultaterne

00:00
Hastighed: ???x
05:38

Fra 2017 til 2021 modtog hvert danske heltidslandbrug i gennemsnit 2,7 millioner kroner i tilskud. Samtidig var bedrifternes gennemsnitlige driftsresultat på 5,1 milioner kroner for perioden.

Det svarer til, at tilskud udgjorde 53 procent af driftsresultatet. Det er næsten en halvering i forhold til den tidligere femårige periode fra 2012 til 2016, hvor tilskud udgjorde knap 100 procent af driftsresultatet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Driftsresultatet er det beløb, der er tilbage til aflønning af landmandens arbejdsindsats og egenkapital, efter alle omkostninger inklusive finansielle udgifter er betalt.

- Landbrugsstøtten har i den seneste femårige periode fra 2017 til 2021 udgjort lidt mere end halvdelen af driftsresultatet for de danske landmænd. Alligevel er det betydeligt mindre end ved den forrige femårige periode, hvor stort set hele driftsresultatet svarede til landbrugsstøtten. Det vidner om et mere økonomisk robust landbrug i de seneste år, forklarer Henrik Bolding Pedersen, chefkonsulent i Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

Fra 2017 til 2021 har de danske landbrug samlet set modtaget 34,9 milliarder kroner i tilskud - langt størstedelen fra EU's landbrugsstøtte. Størrelsen af tilskud har i gennemsnit været 7,0 milliarder kroner om året.

I 2021 modtog hver deltidsbedrift i gennemsnit 161.000 kroner i tilskud, og hver heltidslandbrug 612.000 kroner i tilskud. Det svarer til, at 76 procent af de samlede tilskud gik til de 7.598 heltidslandbrug, der var i 2021.

rich-media-2
Landbrugets samlede tilskud, løbende priser. Grafik: Danmarks Statistik.

Størst betydning for de mindste

Tilskud udgør en større del af driftsresultatet for de mindste landbrug. På de mindste heltidsbedrifter med en til tre ansatte omregnet til fuldtidsansatte (årsværk) udgør de samlede tilskud 74 procent af driftsresultatet, mens tilskud blot udgør 35 procent af driftsresultatet på bedrifter med 10+ årsværk. For alle størrelser af bedrifter gælder det dog, at de fra 2017 til 2021 i gennemsnit ville have haft positive resultater før ejeraflønning, selv uden tilskud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan desuden have indflydelse på landbrugsstøttens gennemsnitlige betydning, at bedrifterne i gennemsnit bliver større, da tilskud udgør en mindre andel af driftsresultatet på større bedrifter.

Fylder mest hos planteavlere

Også når man opdeler efter produktionstyper, er der stor forskel på, hvor stor en andel tilskud udgør af driftsresultatet. For perioden 2017 til 2021 overgik størrelsen af tilskud kun driftsresultatet for økologisk planteproduktion, hvor tilskud udgjorde 211 procent af driftsresultatet.

Det vil sige, at de økologiske planteavlere i gennemsnit uden tilskud ville have haft et betydeligt negativt driftsresultat. I samme periode udgjorde tilskud 91 procent af driftsresultatet for konventionelle planteavlere, som var den produktionstype, hvor tilskud udgjorde den næststørste andel af driftsresultatet.

For konventionelle malkekvæg og svinebedrifter faldt andelen af tilskud i forhold til driftsresultatet. Fra henholdsvis 212 til 47 procent for malkekvæg og fra 115 til 23 procent for svinebedrifter fra 2017 til 2021 sammenlignet med den tidligere femårige periode.

Faldet i den gennemsnitlige andel af tilskud i forhold til driftsresultatet afspejler, at der i perioden 2017 til 2021 har været nogle gode økonomiske resultater inden for de største driftsformer i Danmark: konventionel malkekvæg, svin og planteavl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For konventionel svineproduktion var der efter negative driftsresultater i 2018 to år med høje priser på svin, hvilket gav historisk gode resultater. For malkekvægsbedrifter nåede mælkepriserne ligeledes et rekordhøjt niveau i 2021, hvilket også resulterede i historisk gode driftsresultater, forklarer Henrik Bolding Pedersen.

- Generelt har vi haft nogle særlige år grundet blandt andet COVID-19 og krigen i Ukraine, så det er ikke til at vide, hvordan den næste femårige periode vil se ud for landbruget i Danmark. Men udgangspunktet er en mere robust landbrugssektor end for 10 år siden, tilføjer Henrik Bolding Pedersen.

Det er normalt, at driftsresultaterne for de forskellige typer bedrifter svinger fra år til år, og dermed også betydningen af tilskud for resultatet.

Tendensen ser desuden ud til at fortsætte i 2022, hvor tilskud til landbruget udgjorde samlet set 6,7 milliarder kroner. De foreløbige driftsresultater for landbrugene i 2022 viser, at tilskud dermed har udgjort 20,6 procent af driftsresultatet for heltidslandbrug. Det er altså væsentligt mindre end de 53 procent i 2017-2021.