Lyt til artiklen:

Partileder: Støtte til landbruget giver ret til at kræve omstilling

00:00
Hastighed: ???x
01:26

I 2022 modtog landbruget 15 milliarder kroner i støtte fra staten, det fremgår af et svar til Enhedslistens politiske ordfører Pelle Dragsted fra Finansminister Nicolai Wammen (S).

Fordi landbruget understøttes med skattekroner, så har politikerne også ret til at kræve omstilling af erhvervet, også med CO2-afgifter, det mener Pelle Dragsted ifølge Berlingske

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt, at vi er opmærksomme på, at landbruget er et ekstremt subsidieret erhverv allerede i dag. Det må indgå i konteksten af de diskussioner, vi har, om både landbrugets udledninger af næringsstoffer, af drivhusgasser og påvirkningen på vores drikkevand, siger Pelle Dragsted.

Ser man på opgørelsen fra Finansministeriet kommer de 8 milliarder kroner i direkte tilskud, produkttilknyttede tilskud og miljøtilskud herunder en del fra landbrugsstøtten fra EU. Yderligere 3,5 milliarder kroner kommer fra skattefradag og -lempelser mens 1,4 milliarder er indregnet fra udgifter til administration, som eksempelvis Landbrugsstyrelsen. 1,6 milliarder er støtte til forskning og innovation, mens 700 millioner er beregnet til uddannelse af arbejdskraft.