Lyt til artiklen:

Kornpriserne søgte mod himlen i 2022

00:00
Hastighed: ???x
01:38

At priserne på korn var høje i 2022 er næppe gået nogens næse forbi. Og nu har Danmarks statistik sat tal på hvor store stigningerne var.

Ser vi på kapiteltaksterne for byg, var stigningen i 2022 på 48 procent, mens hveden steg 45 procent. Stigninger, der kommer ovenpå store stigninger i 2021.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Stigningerne i 2021 fik endnu et boost i 2022. Grafik: Danmarks Statistik.

Priserne følger verdensmarkedet, og ifølge Danmarks Statistik er den primære grund til stigningen Ruslands krig mod Ukraine.

Slår forbrugerprisindekset

Ser man på den generelle prisstigning i Danmark, forbrugerprisindekset, steg det med 7,7 procent fra januar 2022 til januar 2023. Dermed er prisstigningen på korn langt højere, end den har været for de fleste andre varer og tjenester i Danmark i perioden.

Det understøtter også tidligere billeder af 2022, som et år med høj indtjening for de danske landmænd, som dog også har oplevet stigende priser på blandt andet gødning og foder.

Rapport: Landbruget er godt rustet til et sværere 2023

Se også:

Rapport: Landbruget er godt rustet til et sværere 2023

Største stigning på Bornholm

Danmarks Statistik har også opgjort kapitaltaksternes stigning efter geografisk område, idet de først og fremmest bruges til beregning og regulering af årlige forpagtningsafgifter til private jordejere og staten.

Her ser man, at ændringen mellem 2021 og 2022 har været størst på Bornholm for både byg og hvede, mens Lolland, Falster og resten af Sydhavsøerne har haft den laveste procentuelle ændring.

rich-media-5
Taksternes stigning er opgjort for byg og hvede på de forskellige områder. Grafik: Danmarks Statistik.