Lyt til artiklen:

Lønninger og gæld øger landbrugsstøttens indflydelse på driften

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Landbrugsstøtten har betydet væsentligt mindre for økonomien i heltidslandbrug i perioden 2017-2021 end i perioden 2012-2016. Tilskud udgjorde 53 procent af driftsresultatet, og det er næsten en halvering i forhold til den tidligere femårige periode hvor tallet var knapt 90 procent.

Dermed er dansk landbrug mere økonomisk robust i perioden, men støttens indflydelse på driftsresultaterne er stadig over EU-gennemsnit, det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2017 til 2021 udgjorde landbrugsstøtten, ifølge en opgørelse fra EU-Kommissionen, 72 procent af driftsresultatet i Danmark, mens støtten i EU i gennemsnit udgjorde 53 procent af driftsresultatet.

Opgørelsen fra EU-Kommissionen inkluderer både heltids- og deltidsbedrifter, hvilket er hovedårsagen til, at de 72 procent ikke stemmer overens med de 53 procent for danske heltidsbedrifter, der er nævnt tidligere i artiklen. Alligevel giver tallet et billede af, hvordan de danske landbrug placerer sig i forhold til resten af EU.

rich-media-2
Landbrugsstøtte i pct. af driftsresultat på bedriftsniveau for EU27 landene, gennemsnit 2017-2021. Grafik: Danmarks Statistik.

- En forklaring på, at Danmark placerer sig højere end EU-gennemsnittet, når man ser på, hvor meget landbrugsstøtten udgør af landbrugenes driftsresultatet, er højere lønninger og gæld. Ansatte i dansk landbrug har typisk højere lønninger end i andre EU-lande, og så er det danske landbrug præget af større bedrifter med mere gæld, hvilket påvirker de renter, der skal betales, siger Henrik Bolding Pedersen.

Ser man således på omsætningen (bruttoudbyttet), hvor eksempelvis løn og renter ikke tælles med, udgjorde landbrugsstøtten kun 12 procent af omsætningen i Danmark, ifølge EU-Kommissionen. Det er en mindre andel end i EU, hvor det samlede gennemsnit lå på 28 procent på bedriftsniveau.

Det vil sige, at støtten til landbruget i Danmark ikke er så stor i forhold til andre EU-lande set i forhold til produktionen, men at den betyder forholdsvist mere, når vi inddrager de høje udgifter til finansiering og løn.

rich-media-4
Grafik: Danmarks Statistik.