Lyt til artiklen:

Finanslovsudspil med grønne penge og fokus på dyrevelfærd

00:00
Hastighed: ???x
02:30

Regeringen har torsdag præsenteret sit finanslovsudspil, der indeholder flere interessante punkter for landbrugssektoren. Blandt andet afsættes der yderligere penge til den grønne omstilling, og det møder ros fra Landbrug & Fødevarer.

- Regeringens finanslovsudspil rummer mange gode elementer. Særligt vil jeg fremhæve de yderligere 400 millioner kroner til grøn omstilling og 9,3 milliarder kroner i det grønne råderum i 2024-2027. Det er vigtigt, at vi står sammen om den grønne omstilling. Vi håber, at regeringen vil prioritere penge til de virkemidler og teknologiske løsninger, som vi har dokumenteret, kan nå de nationale klimamål og reducere CO2e-udledningen med mellem 6,7 og 9,3 millioner tons CO2e frem mod 2030, siger Merete Juhl, der er administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig afsætter regeringen også 250 millioner kroner årligt fra 2024 til 2027 til at styrke bosætning og erhvervsliv, og også det får pæne ord fra L&F.

- Vi har behov for at styrke erhvervsliv og bosætning, og give borgerne på landet bedre muligheder. Det er med til at sikre sammenhængskraften i vores land, siger Merete Juhl.

760 millioner til dyresundhed

Regeringen vil desuden prioritere 760 millioner kroner, som "blandt andet skal understøtte arbejdet med at fremme dyrevelfærd, sunde fødevarer og bekæmpelse af husdyrsygdomme", som det hedder i præsentationen af finansloven.

Samtidig bliver der dog ifølge Landbrug & Fødevarer skåret i Fødevarestyrelsens midler:

- Fødevarestyrelsen bliver desværre ramt i dette finanslovsforslag. Styrelsens internationale arbejde med at åbne markeder og fastholde eksisterende eksportmarkeder vil indskrænket. Det er ærgerligt, fordi fødevareklyngen eksporterer for små 200 milliarder kroner årligt. Den eksport gavner Danmarks handelsbalance og velfærden. Vi skal konstant holde forbindelserne åbne og intakte. På den baggrund er vi ærgerlige over, at man skærer på netop det område, siger direktør i L&F, Flemming Nør-Pedersen