Lyt til artiklen:

L&F: Gennemarbejdede anbefalinger til lavbund

00:00
Hastighed: ???x
02:09

En ekspertgruppe har tirsdag afleveret 12 anbefalinger til Fødevareminister Jacob Jensen (V), og det er anbefalinger der tages godt i mod hos Landbrug & Fødevarer.

- Ekspertudvalget har lavet et rigtig godt, gennemarbejdet stykke arbejde, som langt hen ad vejen adresserer de største knaster i udtagningsarbejdet. Der skal derfor ikke være nogen tvivl om, at vi tager godt imod dette første sæt anbefalinger, som vi håber politikerne vil handle efter, siger klimadirektør Niels Peter Nørring i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener, at de 12 anbefalinger er en klar indikator for, at ambitionen om 100.000 udtagne hektar i 2030 er mulig, hvis de rigtige politiske beslutninger bliver truffet.

12 anbefalinger til hurtigere udtagning af lavbundsjord

Se også:

12 anbefalinger til hurtigere udtagning af lavbundsjord

Konkret er kun 187 hektar taget ud, men en del flere har påbegyndt processen.

- Helt aktuelt bliver der lige nu arbejdet med cirka 30.000 hektar, som er under udtagning. Og som ekspertgruppen påpeger, er der mange lodsejere, der viser vilje til at tage medansvar for klima og natur og indgår i projekterne. Vi har altså lagt fornuftigt fra land, men vi er samtidig enige med ekspertgruppen i, at indsatsen skal op i fart, siger Niels Peter Nørring.

Han hæfter sig ved, at ekspertgruppen anerkender udtagningskonsulenternes betydning, og glæder sig derfor over at deres rolle bør udvides.

- Anbefalingerne indeholder flere ting, som vi selv gentagende gange har påpeget. Det gælder ikke mindst behovet for, at der indgås en bindende aftale mellem KL og regeringen. Der er brug for, at staten aftaler med kommunerne, hvor meget lavbundsjord, de skal udtage, og hvilke ressourcer de skal have for at understøtte processen. Udtagning af lavbundsjord er nemlig overordnet set en myndighedsopgave, hvor især kommunerne har en vigtig rolle, og det er helt afgørende, at der så hurtigt som muligt, kommer afklaring om de langsigtede, økonomiske rammer, siger klimadirektøren.