Lyt til artiklen:

L&F roser finanslov: Tager ansvar for positiv udvikling i Danmark

00:00
Hastighed: ???x
03:33

Regeringen har i dag indgået en bred finanslovsaftale med SF, Liberal Alliance, De Radikale og Dansk Folkeparti. Landbrug & Fødevarer glæder sig over at regeringen vil styrke vores landdistrikter.

- Det er yderst positivt, at regeringen vil styrke vores landdistrikter. Med finansloven afsættes der midler til at fastholde bredbåndspuljen og puljen til nedrivnings- og istandsættelsesindsatser. Det bakker vi op om, da ingen er tjent med, at der ligger ubeboede og nedrivningsparate bygninger, der forfalder ude i landet. Vi har brug for en positiv udvikling i landdistrikterne, herunder at landdistrikterne bliver et attraktivt sted at bo for både unge, erhvervsaktive og ældre, siger administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Merete Juhl, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

L&F glæder mener også, at det er yderst positivt, at finansloven afsætter midler til at fremme etableringen og udviklingen af demokratiske virksomheder som andelsvirksomheder i Danmark.

- Danmark er et erhvervsdemokratiske foregangsland, og det skal det blive ved med at være. Det er derfor også positivt, at regeringen og aftalepartierne allerede nu samtidig forpligter sig på at afsætte seks millioner kroner årligt til at forbedre rammerne for demokratiske virksomheder fra 2024 til 2026. Det giver et rigtig godt springbræt til at fortsætte udviklingen og sikre, at Danmark fortsætter med at have førertrøjen på området, siger Merete Juhl.

Otte millioner afsat til at forske i viden om PFAS-forurening

Se også:

Otte millioner afsat til at forske i viden om PFAS-forurening

Stort behov for overblik over PFAS

Desuden hilser L&F det også velkomment, at der nu afsættes tre millioner kroner i 2023 og fem millioner kroner i 2024 til en videnstaskforce om PFAS.

- Der er et stort behov for at få et samlet overblik over udbredelse af PFAS i miljøet, kilder til PFAS og transport af PFAS i fødevarekæden. Der er et specifikt behov for at få udviklet metoder til vurdering af miljørisiko ved diffus PFAS-forurening af større arealer, herunder risikoen for en eventuel fødevareproduktion på de arealer. Vi vil derfor foreslå, at der afsættes midler til et projekt om udvikling af metoder til risikovurdering af diffus PFAS-forurening af arealer. Der bør også afsættes en pulje til at holde landmænd, der rammes økonomisk af diffuse PFAS-forureninger, helt eller delvist skadesløse, siger Merete Juhl.

Klimarådet styrkes

Også beslutningen om at videreføre styrkelsen af Klimarådets sekretariats kompetencer inden for samfundsøkonomiske vurderinger samt analyse, er positiv, mener Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For L&F er det helt centralt, at Klimarådet er sammensat med brede kompetencer, der har et solidt og praksisnært overblik over, hvilke teknologier og muligheder, der er til at løse de store udfordringer med klimaet. Netop teknologi og know how er her, vi i landbrugssektoren har de store reduktionspotentialer. Vi vil i arbejdet i relation til forslag og forhandling om finansloven for 2024 derfor arbejde for, at der bliver stillet krav til sådanne brede kompetencer i rådets sekretariat, siger Merete Juhl.

Derudover roser Landbrug & Fødevarer aftalepartierne have for at forhøje personfradraget for unge under 18 år til 48.000 kroner og for at støtte gastronomien.

- Det er vigtigt for, at Danmark kan forsætte de gode resultater for Bocuse d'Or, kokkelandsholdet og ikke mindst skabe synlighed om et vigtigt erhverv for både turister, forbrugere og fødevareerhvervet, siger Merete Juhl.