Lyt til artiklen:

Otte millioner afsat til at forske i viden om PFAS-forurening

00:00
Hastighed: ???x
02:11

Aftalepartierne er enige om, at der skal tilføres midler til undersøgelse og forskning i PFASs påvirkning af miljø og drikkevand.

Regeringen, LA, SF, Radikale Venstre og DF nedsætte en taskforce om PFAS, der skal lave en opsamling på den viden, som findes om PFAS både nationalt og internationalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der afsættes 3,0 millioner kroner i 2023 og 5,0 millioner kroner i 2024 til taskforcen om PFAS.

- Gennem de seneste år har fund af PFAS i vores miljø givet anledning til bekymring hos befolkningen, og der er gennemført undersøgelser og arbejdet bredt hos mange myndigheder med at skabe overblik over problemets omfang. Det gælder både for miljøpåvirkning, drikkevand og kilderne til PFAS-forurening. PFAS er en global udfordring, og vi skal have mere viden om, hvad andre lande i dag gør med denne udfordring, skriver aftalepartierne i finansloven for 2023.

Ud over videnstaskforcen om PFAS afsætter partierne 10 millioner kroner i 2023 til oprensning efter PFAS.

- Der findes i stigende omfang PFAS i grundvand og drikkevand, der kan stamme fra jordforureninger. Aftalepartierne er enige om, at der er behov for at sætte skub i udviklingen af effektive teknologier til oprensning, skriver aftalepartierne i aftaleteksten.

- Jeg er glad for, at vi i dag har indgået en bred finanslovsaftale med SF, LA, RV og DF. Det er en stram og ansvarlig finanslov, hvor vi målrettet har valgt at prioritere vores sundhedsvæsen, velfærd, klima og miljø. I aftalen er vi blevet enige om at finansiere en Ukrainefond og en akutpakke for sundhedsvæsenet. Samtidig er vi også enige om at give en håndsrækning til nogle af de familier som er hårdt ramt af inflationen og at fremrykke nogle af initiativerne i psykiatriplanen. Jeg vil godt takke aftalepartierne for deres konstruktive tilgang til forhandlingerne og for at udvise den ansvarlighed, der skulle til for at lande en endelig aftale, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Kritik fra Rigsrevisionen for utilfredsstillende PFAS-håndtering

Se også:

Kritik fra Rigsrevisionen for utilfredsstillende PFAS-håndtering

PFAS fundet i Nordsøen

Se også:

PFAS fundet i Nordsøen