Lyt til artiklen:

Analyse: Plantedrikke er ikke alternativ til mælk

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Fra 2014 til 2019 er det samlede salg af plantedrikke vokset fra 72 til 277 millioner danske kroner. Det kan blandt andet hænge sammen med et stigende fokus på at reducere indtaget af laktose og mælkeprotein. Årsagerne til det kan være forskellige, men det kan være på grund af en opfattelse af, at det er sundere, uanset om man faktisk har laktoseintolerance eller mælkeallergi. Eller det kan være på grund af et ønske om at reducere forbruget af animalske produkter for at handle mere bæredygtigt, det skriver DTU Fødevareinstituttet.

De har i en ny rapport for Fødevarestyrelsen analyseret plantedrikke på det danske marked, baseret på havre, soja, ris eller mandel såvel uden som med tilsatte mineraler og vitaminer. Og rapporten slår altså fast, at plantedrikke ikke er et alternativ til mælk, da plantedrikke og mælk har meget forskellige næringsstofsammensætninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne indsamlede 75 prøver af i alt ni plantedrikke, som blev analyseret for indholdet af makro- og mikronæringsstoffer - herunder for eksempel aminosyrer, sukkerarter, vitaminer og mineraler.
Indholdet af næringsstoffer i plantedrikke varierer og er forskelligt fra i mælk.

Generelt færre vitaminer og mineraler

I den danske kost bidrager mælkeprodukter med mere end ti procent af proteinindtaget. Desuden bidrager mælkeprodukterne med mikronæringsstofferne: riboflavin (B2-vitamin), cobalamin (B12-vitamin), calcium, fosfor, magnesium, zink, jod og kalium.

For plantedrikkene gælder, at de generelt har et lavere indhold af vitaminer, men med alfa-tocopherol (E-vitamin) som en undtagelse. For plantedrikke tilsat vitaminerne riboflavin, cobalamin og D2-vitamin er indholdet højere eller på niveau med mælk.

Samme billeder viser sig i mineralindholdet, hvor plantedrikke har lavere indhold af calcium, fosfor, magnesium, zink, kalium og jod. Undtagelsen er dog sojadrik, som har et indhold af magnesium og zink på samme niveau, samtidig med et højere indhold af jern, kobber og mangan end mælk.

Børn frarådes risdrik

I havre- soja- og mandeldrik fandt forskerne et arsen-indhold på mindre end 0,5 mikrogram pr. 100 gram.. For risdrik blev der dog fundet mellem 1,5 og 1,8 mikrogram arsen pr. 100 gram. Det er sammenligneligt med det, der blev rapporteret for prøver udtaget i 2009-2010, som var på 2,2 mikrogram pr. 100 gram.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den tidligere undersøgelse analyserede også mængden af uorganisk arsen, som blev fastslået til at være 2,0 mikrogram pr. 100 gram, og det betyder, at 80-90 procent af det målte arsen var uorganisk.

Uorganisk arsen er kræftfremkaldende. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at indtaget af risdrik begrænses hos voksne, mens risdrik frarådes for børn.