Lyt til artiklen:

Antibiotikaresistens er stadig udbredt i EU

00:00
Hastighed: ???x
03:08

I EU står Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC) og Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) for en række overvågningsprogrammer af fødevaresikkerhed og sundheden i unionen.

I et af programmerne er der blevet indsamlet salmonella- og campylobacterbakterier, og en stor del af de indsamlede prøver er resistente overfor antibiotika, som ofte bruges til at behandle mennesker og dyr. Det skriver DTU Fødevareinstituttet på baggrund af en rapport fra ECDC og EFSA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resistens mod kritisk vigtige antibiotika for mennesker er kun fundet i mindre grad, selvom en lille stigning er set i overvågningen.

Fald i resistens hos dyr

Der er også positive tendenser i rapporten, skriver DTU. For der er i løbet af de seneste år set en reduktion af antibiotikaresistens i bakterier fra fødevareproducerende dyr i flere lande.

Faktisk har de fleste lande i perioden 2014 til 2021 en stigende eller stabil andel af bakterier fra fødevareproducerende dyr, som er følsomme overfor alle testede antibiotika. I Danmark er den tendens også observeret i 2021 for C. jejuni og Salmonella typhimurium.

Resistens hos salmonella faldet

Ser vi på resistensen overfor de almindeligt anvendte midler ampicillin og tetracyclin i salmonella hos mennesker, så er den faldet i flere lande mellem 2013 og 2021. Det gælder særligt for Salmonellatypen S. typhimurium, der ofte ses hos grise og kalve. En faldende resistens som også er rapporteret for Danmark i 2021.

Ser man på campylobacter jejuni hos mennesker og slagtekyllinger er der også en faldende resistens overfor det almindeligt anvendte middel erythromycin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden er forekomsten af beta-lactamaser (ESBL'er), og AmpC beta-lactamaser (AmpC) og producerende E. coli faldende i flere lande, hos slagtekyllinger samt i kyllingekød og svinekød. Samme tendens er observeret i Danmark i 2021, dog er en stigning observeret for importeret oksekød mellem 2017-2021.

Stigende resistens overfor visse typer

Desværre viser rapporten også en stigende ristens overfor ciprofloxacin i S. enteritidis og C.jejuni hos mennesker i samme periode. Og det er netop de to der er skyld i de fleste tilfælde af henholdsvis salmonella og campylobactor infektioner hos mennesker.

Der er også opserveret stigende resistens i C. jejuni fra slagtekyllinger mellem 2009 og 2020, hvor resistens mod ciprofloxacin er steget i flere lande. Niveauet af ciprofloxacinresistens i campylobacter er nu så højt, at dette antibiotika ikke længere anbefales til behandling af svære campylobacterinfektioner hos mennesker.

I Danmark har man dog set et fald i resistensen mod det antibiotika i C. jejuni i slagtekyllinger i både 2020 tog 2021.