Lyt til artiklen:

Høj dansk tillid til videnskab og fødevaremyndigheder

00:00
Hastighed: ???x
02:03

Abonnementsartikel

Fødevaresikkerhed betyder mindre for, hvad danskerne lægger i indkøbskurven end for den gennemsnitlige europæer. Vi har til gengæld langt højere tillid til både videnskab og fødevaremyndigheder. Det viser en forbrugerundersøgelse fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA

Danskerne har stor tilltid til videnskaben. Det viser Eurobarometer undersøgelsen 2022 fra EFSA om fødevaresikkerhed i EU. Det skriver DTU

I undersøgelsen angiver 93 procent af de danske respondenter, at de har tillid til information om fødevarerisici fra videnskabsfolk ved et universitet eller offentligt finansieret forskningsinstitution. 89% af danskerne svarer også, at de har tillid til information om fødevarerisici fra de nationale myndigheder. Og det sidste tal skal ses mod at kun 66% af europæerne samlet set har tillid til den type information fra nationale myndigheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til gengæld svarer kun 35% af danskerne, at fødevaresikkerhed påvirker deres beslutninger om fødevareindkøb mod 46% af europæerne samlet set. Undersøgelsen kan dog ikke sige noget om, om høj tillid til information hænger direkte sammen med udsagn om, hvad der betyder noget for beslutninger om indkøb.

Kemi, plast og antibiotika bekymrer

Til gengæld er vi danskere mere bekymrede for flere fødevarerelaterede emner, end europæerne er samlet set. Det er eksempelvis pesticidrester i fødevarer, rester af antibiotika, hormoner eller steroider i kød og mikroplastik fundet i fødevarer, som henholdsvis 50, 50 og 47 procent bekymrer sig mest om i Danmark mod henholdsvis 40, 39 og 29 procent i EU.

Når vi så går rundt med kurven, og skal have den fyldt med fødevarer, så prioriterer over halvdelen af os prisen og smagen, mens lige under halvdelen prioriterer fødevaresikkerhed og geografisk oprindelse.

Og så er danskerne mere optagede af etik og dyrevelfærd, som er vigtigt for knapt hver fjerde, mens det i EU er noget godt hver sjette bekymrer sig om.