Lyt til artiklen:

Knap 200 millioner kroner til pyrolyse-projekter

00:00
Hastighed: ???x
01:56

Abonnementsartikel

Tre projekter får støtte fra Pyrolysepuljen til at fremme teknologier, der skal reducere drivhusgasudledning fra landbruget.

Pyrolyse er blevet beskrevet som den helt store gamechanger for dansk landbrug, og nu modtager tre projekter lige knap 200 millioner kroner til at realisere potentialet.

Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

De udvalgte projekter er fra Frichs Pyrolysis, Dall Energy og Stiesdal A/S. Projekterne står færdig i 2025.

Pyrolyseteknologien fungerer ved at afbrænde eksempelvis halm eller gylle ved en meget høj temperatur. Gasserne herfra kan så bindes i biokul, der kan spredes på marker, eller man kan danne et klimaneutralt flybrændstof.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi når ikke i mål på vores ambitiøse klimamål, hvis vi ikke får landbrugssektoren med på den grønne omstilling. Projekter, som dem, der nu får støtte, er et skridt i den rigtige retning - med pyrolyse kan vi bidrage til drivhusgasreduktioner og producere grønt brændstof på én og samme tid, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

I Finansloven for 2021 blev der afsat 200 millioner kroner til en tilskudsordning for udviklings- og demonstrationsprojekter inden for teknologier med stort reduktionspotentiale i landbruget.

- Pyrolyse af halm og gylle er banebrydende og har et stort potentiale til at reducere landbrugets klimaaftryk. Med den seneste landbrugsaftale blev vi enige om en historisk grøn omstilling af landbruget, og her er nye teknologier altafgørende. Vi står her med en teknologi, der både kan bidrage kraftigt til grøn forandring i landbruget og potentielt blive et nyt dansk vindmølleeventyr. Jeg er derfor utrolig glad for, at der nu er udvalgt tre konkrete projekter, som vi kan give støtte til. Projekterne skal hjælpe os med at sætte turbo på udviklingen af pyrolyse og biokul, som kan reducere drivhusgasudledningen fra landbruget, siger landbrug- og fødevareminister Rasmus Prehn.