Lyt til artiklen:

Fond afsætter 200 millioner til at fyre op under pyrolyse

00:00
Hastighed: ???x
02:51

I forbindelse med den politiske aftale om grøn omstilling af dansk landbrug blev det i 2021 besluttet at øremærke 196 millioner kroner fra Fonden for Retfærdig Omstilling til at udvikle brun bioraffinering såsom pyrolyse. Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Pyrolyse vurderes af FN's Klimapanel IPCC at være en central teknologi, når det kommer til brun raffinering, som skal hjælpe med at nedbringe landbrugets udledning af klimagasser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pyrolyseolie og pyrolysegas kan erstatte fossil olie og indgå i produktionen af bæredygtigt brændstof til for eksempel fly. Samtidig produceres biokul, der kan binde CO2 fra den oprindelige biomasse over lang tid.

Biokul kan eksempel oplagres eller anvendes i beton. Klimarådet har vurderet, at udrulning af teknologien i stor skala har potentiale til at reducere Danmarks udledning med op til to millioner ton CO2 i 2030.

Midlerne fra fonden bliver udmøntet af et indstillingsudvalg med 14 medlemmer, der har erhvervsmæssig indsigt og teknisk ekspertise inden for klima- og energiområdet. Formand for indstillingsudvalget er Peter Hansen, der er CEO for energiteknologi-virksomheden Welltec:

- Brun bioraffinering er en helt central teknologi, når det drejer sig om at konvertere rest- og affaldsprodukter fra for eksempel landbruget til grøn energi og kulstof, som kan optage CO2. Især pyrolyse har et kæmpestort potentiale i klimaomstillingen, men lige nu er teknologien stadig på demonstrationsniveau. Vi har brug for forskning og innovation, så teknologien kan udvikles og kommercialiseres, og der hurtigst muligt kan skabes et marked. Den udvikling skal midlerne fra Fonden for Retfærdig Omstilling sætte fart på, siger Peter Hansen.

Hos Landbrug & Fødevarer glæder klimadirektør Niels Peter Nørring sig over bevillingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi synes, det er en god ide at tænke klimaets udfordringer sammen med cirkulære løsninger. Vi tror på, at det kan inspirere andre lande til at følge Danmarks eksempel. Det meget positivt, at Fonden for Retfærdig Omstilling afsætter knap 200 millioner kroner, men for at pyrolysevirksomhederne kan få rullet teknologien ud i stort omfang og hurtigt, så det virkelig kan gøre en forskel, er det bydende nødvendigt, at der bliver fjernet nogle barrierer i form af blandt andet uklarere regler for, hvordan biokullet må udbringes på landbrugets arealer, siger Niels Peter Nørring.

Små, mellemstore og store virksomheder, offentlige aktører, klynger, GTS'er, videninstitutioner, konsortier eller partnerskaber samt andre relevante aktører kan søge midlerne fra Fonden fra Retfærdig Omstilling. Midlerne kan bruges til forsknings- og udviklingsaktiviteter, forprojekter og investeringer i bygninger og anlæg med videre.