Lyt til artiklen:

Stiig Markager frifundet

00:00
Hastighed: ???x
01:17

Stiig Markager er blevet frifundet ved Retten i Hillerød, efter Bæredygtigt Landbrug havde hevet ham i retten for æreskrænkelse.

Det fremgår af Retten i Hillerøds hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bæredygtigt Landbrug mente, at det var æreskrænkende, at Stiig Markager tidligere har udtalt, at "Den mængde kvælstof, som tilføres havet, er steget 700 tons pr. år siden 2010 (data fremgår af rapporten Vandløb 2017) efter at der er korrigeret for udsving i nedbør. Stigningen er statistisk signifikant."

Retten fandt, at professorens udtalelse var baseret på en forskningsanalyse af data og fremsat i forbindelse med den offentlige debat til en berettiget varetagelse af en væsentlig samfundsmæssig interesse, og den var ikke - hverken efter sit indhold eller den kontekst, den var fremsat i - udtryk for forhold, der kunne tilregnes Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug eller dets medlemmer som subjektivt dadelværdigt. Professorens udtalelse var derfor ikke egnet til at krænke nogens ære.

Retten bemærkede, at universiteterne har forskningsfrihed, og at forskningsresultaterne skal bidrage til at fremme vækst, velfærd og udvikling i samfundet. Universiteterne skal desuden udveksle viden og kompetencer med det omgivende samfund og tilskynde medarbejderne til at deltage i den offentlige debat.