Lyt til artiklen:

Minksag: Uacceptabel ventetid

00:00
Hastighed: ???x
03:32

Kristian Gade, formand for Holstebro Struer Landboforening, er frustrerende over den situation minkavlerne står midt i.

- Vi er mange, der husker den 4. november kl. 16.00, hvor Mette Frederiksen beordrede alle danske mink aflivet. Erhvervsministeren lovede en afklaring på 14 dage. Nu er der gået to måneder, siger Kristian Gade.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enhver ansvarlig regering og ethvert ansvarligt folketing burde for længst have afklaret, hvorledes minkavlerne skal kompenseres, efter at Mette Frederiksen den 4. november beordrede alle mink aflivet og dermed lukkede hele minkbranchen.

- Vi har længe nok hørt på dårlige undskyldninger om, hvorfor der ikke er fundet en løsning. Vores minkkollegaer er sat i en helt urimelig situation, hvor de ikke kan træffe beslutninger for deres fremtid, siger han.

Få dage efter den 4. november udtalte erhvervsminister Simon Kollerup, at der inden for 14 dage ville være fundet en løsning på, hvorledes kompensationerne ville blive skruet sammen. Intet har vi hørt.

- Nu er der gået to måneder. Ingen minkavlere har fået betaling for det arbejde, de har udført med aflivning af mink, rengøring af stalde med mere. Der blev lovet en tempobonus. Heller ikke denne bonus er blevet udbetalt. Ingen i ministerier og styrelser skal have nogen forventning om, at de nogensinde kan gøre sig fortjent til tempobonus, siger landboformanden i en pressemeddelelse.

Mangel på anstændighed

- Regeringen og Folketinget har i denne sag udvist mangel på anstændighed ved at lade minkavlerne, nu i to måneder, stå hen i uvished. Med Mette Frederiksens udmelding om aflivning af alle mink er der ingen tvivl om, at minkavlerne reelt blev eksproprieret, hvilket betyder, at de har en lovfæstet ret til erstatning på ekspropriationslignende vilkår, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når spørgsmålet om erstatning så efterfølgende er blevet sendt til EU for en nøjere granskning i forhold til ulovlig erhvervsstøtte, har det kun været med til at forhale processen. Med lidt forståelse for minkavlernes svære situation kunne man, indtil der kommer en afgørelse herfra, have startet en a conto udbetaling, som efterfølgende kunne blive reguleret i den endelige udbetaling. Men nej, også her er der svigtet, siger Kristian Gade.

Venter på en afklaring

- Indtil nu har vi oplevet, at alle rundt om minkbranchen nøje følger situationen, og langt hovedparten har forsikret om, at familierne kan blive på deres nedlukkede minkfarme, selv om indtægterne udebliver. I vores fælles rådgivningsselskab Sagro bruger vores rådgivere desværre alt for meget tid på snak med minkavlere om, hvordan det måske bliver. Her har vi et klart ønske om konkrete aftaler, som vi kan forholde os til, og herefter yde en konstruktiv rådgivning med udgangspunkt i fakta.

- Vi kan konstatere, at der mangler folk med indsigt og overblik, da der er meldinger om meget forskellig behandling af de enkelte minkfarme. Myndighederne har haft så travlt, at de ikke har fået meldt ens retningslinjer ud. Det rod bevirker nu, at myndighederne prøver at finde egne fejl i stedet for at udbetale penge til de trængte minkavler.

- Det er flere gange blevet efterlyst, om ikke "der er en voksen til stede" - først i forhold til regeringens manglende lovhjemmel, og efterfølgende har vi desværre også oplevet intern splid i visse oppositionspartier. Vis nu lidt ansvar og anstændighed og kom til forhandlingsbordet og få lavet holdbare aftaler, så vores minkavlere kan se fremad, siger Kristian Gade, Formand for Holstebro Struer Landboforening.